Ako chlap pre mňa Richter skončil, odkázal ministrovi riaditeľ Čistého dňa

    0
    Riaditeľ galantského resocializačného zariadenia Čistý deň Peter Tománek (Autor: TASR)

    „Je to absurdné, odňať akreditáciu pre tento dôvod nie je zákonné,“ uviedla Zuzana Tománková Miková, ktorá galantské centrum zastupuje. „Akreditácia môže byť odňatá vtedy, keď metódami práce poškodzujete dieťa. Ja neviem o tom, že sexuálny styk, ktorý nikto nedokázal, je metódou práce,“ konštatovala. Písali sme o tom TU a TU. „Obvinenie nášho bývalého zamestnanca padlo, to je pravda, ale toto predsa nie je dôvod. Ešte stále platí prezumpcia neviny,“ dodal Tománek.

    Je to ako keď vám zomrie ťažko chorý pacient, hovorí Tománková

    Riaditeľ Čistého dňa však má ďalšie plány. „Mám obrovské skúsenosti s drogovou problematikou, ja sa o seba nebojím. Otvorím si ambulanciu a verím, že budem ďalej pomáhať ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,“ uviedol Tománek pre denník Nový Čas. „To máte ako keď je v rodine onkologicky chorý pacient, ktorý strašne trpí a vy sa mu všemožne snažíte pomôcť, ale on aj tak raz umrie a vám sa neskutočne uľaví. Presne tak sa ja cítim teraz,“ hovorí jeho manželka Zuzana.

    „V zásade si tí istí ľudia môžu založiť nové občianske združenie aj o mesiac a tí požiadajú o novú akreditáciu komisiu, ktorá nebude posudzovať, kto o ňu požiadal,“ objasňuje sociálna poradkyňa Ida Želinská, podľa ktorej budú po zavretí Čistého dňa deti prerozdelené do ďalších centier. Štátne dotácie, ktoré centrum prijalo, sú pritom nevratné. „Z trnavskej župy dostali zhruba 179 000 eur a z ústredia práce zase asi 211 000 eur a to sú veľké peniaze. Oni tieto peniaze nemôžu vrátiť, pretože sa vyplácajú spätne,“ doplnila.

    Ministerstvo práce tvrdí, že zo zákona nemôže fyzická osoba dostať akreditáciu na prevádzkovanie centra, ak jej bola odňatá. Alikvótnu časť poskytnutého finančného príspevku je podľa rezortu príjemca povinný vrátiť na poskytovateľov účet uvedený v zmluve do desiatich dní od odstúpenia od zmluvy.

    U Richtera môže ísť aj o strach o kreslo, tvrdí politológ

    „To, že Richter odstúpil od svojho prvotného stanoviska, ukazuje, že to nebolo úplne v poriadku, ako tvrdil,“ povedal k tomu politológ Grigorij Mesežnikov. „Je aj pozitívum, že si možno bol niečoho vedomý a pochopil dačo, s čím predtým nepočítal. Tiež môže ísť o prejav obavy, že ak by pokračoval ako doteraz a zotrval v tejto pozícii, tak by sa kritika posilnila a mohlo by ho to stáť kreslo,“ dodal.

    Riaditeľa centra Tománka trápi, že odobratie akreditácie je okamžite vykonateľné. „Máme tu 30 zverencov, niekoľko dospelých a niekoľko detí. Čo bude s nimi? Zaujíma sa vôbec niekto o to?“ pýta sa. Vyjadril sa aj k prerozdeleniu detí do ďalších centier. „Keď nebudú chcieť ísť, budú ich ťahať za ruky a nohy a pôjdu násilím? To nebude ubližovanie deťom? To už bude v poriadku? Ako chlap pre mňa Richter skončil. Odvoláme sa,“ uzavrel.

    - Reklama -