Porošenko nariadil preveriť tvrdenia o dodávkach raketových technológií z Ukrajiny do KĽDR

    0
    Petro Porošenko, ukrajinský prezident (Autor: SITA)

    Porošenko dnes na svojej stránke na sociálnej sieti Facebook označil tieto dohady za absurdné. Podľa agentúry TASS však dodal, že Ukrajina ako zodpovedný partner musí dôkladne preveriť tvrdenia zverejnené v americkom denníku New York Times o údajnej dodávke raketových motorov alebo príslušných technológií Severnej Kórei.

    Ukrajinský prezident súčasne nariadil Rade národnej bezpečnosti a obrany a ministerstvu obrany, aby spoločne s medzirezortnou komisiou a zbrojárskymi firmami Južmaš a Južnoje celú situáciu prešetrili a do troch dní mu podali o tom správu.

    Porošenko vyslovil očakávanie, že toto vyšetrovanie “určite potvrdí, že tvrdenia o ukrajinskej stope v severokórejskej balistickej afére sú vymyslené”.

    Denník New York Times s odvolaním sa na Michaela Ellemana, raketového experta z Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie (IISS), a údaje amerických spravodajských služieb v pondelok napísal, že “úspech Severnej Kórey pri testovaní medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorá, ako sa zdá, by mohla zasiahnuť Spojené štáty, umožnil nákup silných raketových motorov na čiernom trhu, pochádzajúcich pravdepodobne z ukrajinskej továrne s historickými väzbami na raketový program Ruska”.

    Firma Južmaš v reakcii zdôraznila, že s raketovým programom Pchjongjangu nemá nič spoločné. Hlavný konštruktér firmy Južnoje Alexandr Degťariov však uviedol, že v roku 2012 boli na Ukrajine za špionáž vo firme Južmaš odsúdení dvaja občania KĽDR. Preto nevylúčil, že raketový motor mohol niekto skopírovať.

    - Reklama -