Nelegálni migranti patria do kriminálu! A kauza je na svete

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Osemdesiatpäťročný Joe Arpaio pôsobil v rokoch 1992 až 2016 ako šerif v Maricopa Country v Arizone. Za takmer štvrťstoročie v úrade si vyslúžil povesť rozhodného a rešpektovaného strážcu zákona, ktorý bol však zároveň terčom častej kritiky pre svoje občas značne kontroverzné spôsoby uplatňovania práva. Ale Arpaio si, ako uvádza magazín Newsweek, z tejto kritiky nikdy nič nerobil a sám sa vždy s nadsádzkou označoval za „najdrsnejšieho šerifa Ameriky“.

    Syn talianskych prisťahovalcov sa s americkým prezidentom zhoduje najmä v názore na riešenie ilegálnej imigrácie. Napokon aj preto Arpaio vystúpil v prezidentovej predvolebnej kampani. O ich spriaznenosti svedčí aj aktuálny tweet Donalda Trumpa, podľa ktorého pravdepodobne udelí Arpaiovi milosť. Exšerif síce vďaka svojmu nekompromisnému postoju pravidelne bodoval u voličov, ale teraz čelí obvineniu z pohŕdania súdom.

    Súd by sa mal konať v októbri. Podľa federálneho sudcu podporovateľ republikánov zámerne neplnil príkazy, aby zastavil umiestňovanie prisťahovalcov do väzenia pre podozrenie, že sú v krajine ilegálne. Ako uvádza televízia NBC News, už v minulosti šerif ignoroval súdne nariadenie, aby prestal rasovo diskriminovať prisťahovalcov z Južnej Ameriky.

    „Vážne uvažujem, že by som udelil Arpaiovi milosť. Urobil toho naozaj veľa v boji proti ilegálnemu prisťahovalectvu a je to veľký americký patriot. Nezaslúži si, aby s ním niekto takto zaobchádzal,“ uviedol Trump, ktorý si tak v relatívne krátkom čase vyslúžil ďalšiu kritiku. Pred niekoľkými dňami ho médiá a demokrati „bičovali“ za to, že vraj váhal s odsúdením rasových nepokojov vo Virgínii, kde údajný priaznivec extrémizmu narazil autom do zástupu ľudí, ktorí sa zúčastnili na demonštrácii.

    „Nenechajte sa zmiasť. Prezident svojím oznámením o udelení milosti Arpaiovi otvorene schvaľuje rasizmus,“ reagovala na Trumpove zámery aktivistka Cecilia Wangová z Amerického zväzu občianskych slobôd. Samotný Arpaio sa k prípadnému udeleniu milosti vyjadril len stručne. Pre médiá uviedol, že prezidenta o nič nežiadal. „Ak sa však Donald Trump rozhodne, že mi udelí milosť, prijmem ju, pretože som nevinný.“

    - Reklama -