PRIESKUM Najzdržanlivejší voči Únii sú v rámci V4 Česi

    0
    Zľava český premiér Bohuslav Sobotka, maďarský premiér Viktor Orbán, poľská premiérka Beata Szydlová a slovenský premiér Robert Fico. (Autor: TASR)

    Vyplýva to z výsledkov nedávneho prieskumu verejnej mienky špecializovaného českého centra CVVM, ako aj jeho partnerských organizácií CBOS z Poľska, Tárki z Maďarska a FOCUS zo Slovenska.

    S vplyvom na rozhodovanie Únie je však spokojná iba štvrtina Poliakov a Slovákov, 22 percent Maďarov a 15 percent Čechov.

    Na otázku, kam by sa ich krajina mala zaradiť v prípade vzniku tzv. dvojrýchlostnej Európy, odpovedalo 36 percent Slovákov, že by sa SR mala rozhodnúť pre najtesnejšiu spoluprácu s Úniou, 51 percent preferovalo voľnejšiu spoluprácu a ostávajúcich 13 percent na otázku nevedelo odpovedať.

    Na rozdiel od Slovákov mohli občania ďalších troch krajín V4 odpovedať i s využitím možnosti odísť z EÚ, ktorú využilo až 23 percent respondentov v ČR, kým v Poľsku i v Maďarsku sa k tejto možnosti priklonilo iba po päť percent oslovených. Za najtesnejšiu spoluprácu s Úniou sa vyslovilo 58 percent Poliakov, 41 percent Maďarov a iba 19 percent Čechov.

    Česi, Slováci ale v menšej miere aj Maďari a Poliaci uprednostňujú, ako vyplýva z ich odpovedí, národnú suverenitu pred efektívnosťou Únie posilňovanej práve na jej úkor. Rozdiel medzi oboma tábormi je, ako vyplýva z výsledkov prieskumu, najmarkantnejší v ČR (68:16), ale značný je aj na Slovensku (67:22), v Maďarsku (55:33) a v Poľsku (43:34) to už nie je tak jednoznačné.

    V SR sa do prieskumu v dňoch 31.5.-4.6. zapojilo 1012 respondentov vo veku nad 18 rokov.

    - Reklama -