Ruská FSB odhalila teroristickú bunku, ktorá chystala útoky v Moskve a okolí

    0
    Moskva (Autor: SITA)

    Podľa dnes vydaného vyhlásenia FSB je medzi zadržanými aj emisár džihádistickej organizácie Islamský štát (IS), ktorý koordinoval prípravu plánovaných činov. Zadržali aj špecialistu na výrobu výbušných zariadení a dvoch potenciálnych samovražedných atentátnikov.

    Príslušníci FSB okrem toho v Moskovskej oblasti našli a zneškodnili laboratórium na výrobu výbušnín a výbušných zariadení.

    Ako uviedla agentúra TASS, členom skupiny bol jeden Rus a traja občania krajín Strednej Ázie.

    Do prípravy výbuchov boli podľa FSB zapletení aj dvaja z veliteľov IS v Sýrii, medzi nimi je údajne aj vodca zariadenia IS, kde sa školia budúci atentátnici, “A. M. Širindžonov a medzinárodne hľadaný T. M. Nazarov”, uviedla TASS.

    Agentúra RIA Novosti pripomenula, že FSB koncom júla zabránila veľkým teroristickým útokom, ktoré sa mali odohrať v Petrohrade, pričom v súvislosti s tým zadržala siedmich občanov krajín Strednej Ázie.

    Námestník generálneho prokurátora Alexandr Buksman vtedy informoval, že za prvý polrok tohto roku sa v Rusku podarilo odhaliť viac ako desať pripravovaných teroristických útokov.

    Jediný atentát, ktorému sa nepodarilo včas zabrániť, sa odohral 3. apríla v Petrohrade, keď samovražedný útočník aktivoval výbušninu vo vagóne metra. Zahynulo pritom 16 ľudí.

    - Reklama -