Václav Klaus má nachystaný veľký prejav. Vyzýva v ňom na Nežnú revolúciu v EÚ

    0
    Bývalý český prezident Václav Klaus (Autor: TASR)
    „Pred 600 rokmi sa Poliaci, Česi a Maďari (a spolu s nimi aj Slováci) s Jagelovcami na čele spoločne bránili proti hrozbám tak zo strany nemeckých križiakov, ako aj tureckej moslimskej invázie. Dalo nám to príklad hodný nasledovania: v úplne nových historických podmienkach sa rozvíja pod hlavičkou Vyšehradskej štvorky,“ uvádza v úvode Klaus.
     
    „Obe naše krajiny sa nachádzajú v strednej Európe, preto sme mávali rovnakých, a nie vždy mierumilovných susedov – najmä Nemecko a Rusko. Napriek tomu je medzi nami rozdiel. Česká republika je geograficky situovaná inak, naše strety s Ruskom neboli také časté a také tragické ako vaše. Považujem za potrebné aj dnes zdôrazniť, že často zmieňované ruské nebezpečenstvo vidíme menej dramaticky ako vy,“ spomína tiež bývalá hlava štátu.
     
    Následne sa zmieňuje o tom, či je možné, aby krajiny strednej a východnej Európy obhájili v Európskej únii svoju identitu.
     
    „Pád komunizmu – a som presvedčený, že vy v Poľsku máte omnoho väčšie právo hovoriť o víťazstve nad komunizmom – nám priniesol nádej, o ktorej sme snívali desaťročia. Obávam sa však, že sme v nasledujúcom vývoji prešli pohybom po akejsi U krivke, čo sa ale asi týka viac Českej republiky ako Poľska. Naše pozitívne zmeny na počiatku boli nasledované pomalým návratom k viac socialistickému, viac etatistickému, menej slobodnému a menej demokratickému systému, než aký sme si priali. Vývoj v Poľsku si hodnotiť netrúfam,“ podotýka Klaus.
     
    Následne potom uvádza, čo to spôsobilo – podľa jeho slov sme to boli my sami, naša nedostatočná viera v slobodu, vo voľný trh, v históriu preukázanej hodnoty, tradície a vzorce správania. „Bolo to ale spôsobené aj naším naivným, málo pozorným a, ako vidíme dnes, neospravedlniteľne nezodpovedným vstupom do postdemokratickej a supranacionálnej centralisticky organizovanej Európskej únie. Tá nedbá na parlamentnú demokraciu, neusiluje o voľný trh a prehliada staré dobré civilizačné európskej tradície,“ uvádza veľmi kriticky k Európskej únii. Suverenita jednotlivých členských krajín Európskej únie je podľa jeho slov vecou minulosti.
     
    „Dnes dominantná EÚ ideológia (ktorú nazývam europizmom) narušuje historicky preverené piliere tradičnej európskej spoločnosti: národný štát je považovaný za neprijateľnú základňu nacionalizmu (a preto i vojen); rodina je narušovaná agresívnym gendrizmom a feminizmom, presadzovaním, manželstiev ,osôb rovnakého pohlavia a spochybňovaním prirodzenej sexuálnej orientácie mužov a žien; v národnom spoločenstve pôvodne zakorenený človek, Poliak i Čech, sa má stať Európanom s cieľom vytvoriť homo bruxellarum'. Je umelo podporované miešanie občanov rôznych európskych krajín a – najmä v poslednej dobe – je organizovaná masová migrácia do Európy,“ spomína Klaus.
     
    Na záver potom dodáva, že našou úlohou je tieto procesy zastaviť. „Áno, je možné, aby si naša krajina udržala identitu, ale vyžaduje to v Európe uskutočniť zásadnú zmenu, niečo, čomu sme hovorili zamatová revolúcia. Zvyšujúca sa frekvencia násilia a terorizmu v západnej Európe v nadväznosti na masovú migráciu však naznačuje, že to nemusí byť také zamatové,“ uzavrel.
     
    - Reklama -