O tunelovaní vedeckých eurofondov informovala SIS vo vlaňajšej výročnej správe. Neuviedla však detaily

    0
    Slovenská informačná služba - ilustračná snímka (Autor: TASR)

    „Poukázali sme na podozrenia z poškodzovania finančných záujmov Slovenska a Únie pri čerpaní poľnohospodárskych dotácií, pri čerpaní dotácií na výskumno-vývojové projekty a na ochranu životného prostredia,“ píše SIS vo vlaňajšej správe. Konkrétnejšia správa nebola, nedá sa teda určiť, či sa vyjadrenia týkali ministerstva školstva a jeho výskumnej agentúry. Uvádzala však regionálny príklad, keď si niekto za vybavenie dotácie z eurofondov vypýtal 20-percentný úplatok, informuje sme.sk.

    Z operačného programu Veda a inovácie môžeme do roku 2020 prerozdeliť 2,2 miliardy korún. Spravuje ho ministerstvo školstva spolu s ministerstvom hospodárstva pod vedením smeráka Petra Žigu. Ten minulý rok vypísal tri výzvy spolu za 385 miliónov eur. Výzvu na zavádzanie modernejších výrobných procesov do podnikov za 300 miliónov eur stiahol.

    Plavčanovo ministerstvo minulý rok vypísalo len dve výzvy, pričom z jednej získali až 300 miliónov eur firmy, ktoré si zmenili v poslednej chvíli predmet podnikania, alebo sa dovtedy venovali upratovaniu či marketingu. Pôvodnú výzvu za 300 miliónov však nastavoval ešte v roku 2015 vtedajší minister školstva Juraj Draxler. Podpredseda SNS Jaroslav Paška pripustil, že to mohol spraviť účelovo, pričom menoval viacero oligarchov. Drexler obvinenia odmietol.

    Danko otázky o vlaňajších zisteniach SIS nekomentoval, jeho ľudia sa odvolali na zákon o ochrane utajovaných informácií. SIS posiela zistenia aj premiérovi Robertovi Ficovi a prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Úrad vlády ani prezident na otázky Sme neodpovedali. Polícia môže na základe zistení SIS začať vyšetrovanie, ide však o utajované skutočnosti, preto nespresnila, koľko vyšetrovaní začala. Kriminálka však vlani obvinila 81 ľudí spolu v 53 prípadoch tunelovania eurofondov za 5,5 milióna eur. Zo 73 správ, ktoré vlani SIS vyprodukovala z ekonomickej oblasti, pritom takmer dve tretiny poslala aj polícii.

    Z operačného programu Kvalita životného prostredia má rezort životného prostredia k dispozícii viac ako tri miliardy eur, ktoré treba minúť do roku 2020. Ministerstvo pôdohospodárstva zasa manažuje Program rozvoja vidieka s rozpočtom viac ako dve miliardy eur. Peniaze prerozdeľuje Poľnohospodárska platobná agentúra. Jej bývalé vedenie kritizoval Národný kontrolný úrad pre pochybné prideľovanie dotácií, z ktorých niektoré neboli zaúčtované. Ministerka Gabriela Matečná (SNS) manažérov agentúry odvolala, pripomína denník Sme.

    - Reklama -