Za konzervatívne myšlienky výpoveď? Zamestnanca internetového gigantu prepustili pre jeho názory

    0
    Logo pred sídlom spoločnosti Google v kalifornskom Mountain View. (Autor: TASR)
    Vedenie spoločnosti v oficiálnom stanovisku k medializovanej kauze uviedlo, že dôvodom na rozviazanie pracovného pomeru s autorom manifestu bolo to, že text obsahoval časti, v ktorých znevažuje ženy. Konkrétne píše o tom, že biologické rozdiely sú dôvodom, pre ktorý nevidíme v technických oblastiach rovnako veľa úspešných žien ako mužov. 
     
    „Netvrdím, že všetci muži sa líšia od žien alebo že tieto rozdiely sú spravodlivé. Len konštatujem, že rozdelenie preferencií a schopností mužov a žien je rozdielne, čiastočne z biologických príčin, a tieto rozdiely môžu vysvetľovať, prečo nevídame v technologických a vedúcich pozíciách rovnako veľa žien,“ píše sa v originálnom texte od prepusteného zamestnanca. 
     
    Pravosť textu potvrdil aj riaditeľ spoločnosti Google Sundar Pichai. „Naznačovať, že skupina našich kolegov má črty, ktoré ich robia biologicky menej vhodnými na nejakú prácu, je ofenzívne a nie je to v poriadku,“ píše v oficiálnej reakcii Pichai. 
     
    Kompletné znenie inkriminovaného textu s názvom Ideologická echo komora Googlu (Google's Ideological Echo Chamber), za ktorý sa dnes už bývalý zamestnanec tejto firmy dočkal prepustenia, však obsahuje aj iný postreh z interného prostredia spoločnosti, ktorý je na zamyslenie. Autor medializovaného textu totiž poukazuje na to, že internetový gigant, ktorý ho zamestnával, nie je príliš tolerantný voči konzervatívnym názorom časti svojich zamestnancov.
     
    Napriek tomu, že muž prišiel o zamestnanie, riaditeľ spoločnosti so sídlom v kalifornskom Silicon Valley mu v jednom dáva čiastočne za pravdu. Pichai súhlasí s tým, že firma pod jeho vedením by mohla byť otvorenejšia rôznym pohľadom a názorom. 
     
    Novú prácu už prepustenému zamestnancovi ponúkol šéf spoločnosti WikiLeaks Julian Assange. 
     
    - Reklama -