Japonsko si pripomína 72. výročie zhodenia atómovej bomby na Nagasaki

    0
    Scéna po výbuchu atómovej bomby v Nagasaki (Autor: Facebook, Zinn Education Project)

    V Nagasaki sa za účasti tisícov ľudí konalo zhromaždenie, ktorí si presne o 11.02 h miestneho času minútou ticha uctili pamiatku obetí zhodenia atómovej bomby. Prítomný bol aj japonský premiér Šinzó Abe, primátor mesta Tomihisa Taue a desiatky ľudí, ktorí útok zažili a prežili.

    Primátor Taue vo svojom príhovore ocenil, že 122 členských štátov OSN prijalo tento rok medzinárodnú zmluvu OSN o zákaze použitia jadrových zbraní, ale kritizoval Abeho vládu, ktorá ju podpísať odmieta.

    V tejto súvislosti vyzval, aby vláda Japonska, “jedinej krajiny na svete, ktorá vo vojnových časoch zažila útoky jadrovými bombami”, prehodnotila svoju politiku a čo najskôr sa pridala k signatárom zmluvy.

    Jadrový útok na Nagasaki si bezprostredne vyžiadal životy asi 74.000 ľudí. Došlo k nemu tri dni po tom, ako Spojené štáty zhodili atómovú bombu na mesto Hirošima. Cieľom oboch útokov bolo vyvinúť tlak na Japonsko, aby kapitulovalo. Napokon tak urobilo 15. augusta 1945, čím sa skončila druhá svetová vojna v Ázii.

    K smútočnému obradu v Nagasaki došlo len niekoľko hodín po tom, ako americký prezident Donald Trump varoval, že pokiaľ Severná Kórea vystupňuje jadrovú hrozbu, odpoveď bude rázna.

    Americký prezident Donald Trump v utorok varoval, že ak Severná Kórea vystupňuje svoje hrozby, dočká sa reakcie, “akú svet ešte nikdy nevidel”.

    Trump sa takto vyjadril krátko po zverejnení správ, že Pchjongjang vyvinul miniaturizovanú jadrovú hlavicu, ktorá môže byť nainštalovaná na balistické strely.

    - Reklama -