Henry Kissinger varuje pred porážkou Islamského štátu. Môže ho vraj nahradiť čosi horšie

    0
    Henry Kissinger (Autor: Facebook)
    Práve Irán má byť podľa Kissingera najväčším nebezpečenstvom po páde Islamského štátu. Exminister zahraničných vecí Spojených štátov z čias prezidenta Richarda Nixona tvrdí, že územia oslobodené spod nadvlády IS môže údajne ovládnuť Irán. Niečo také by potom vraj viedlo k vzniku akéhosi „iránskeho radikálneho impéria“.
     
    94-ročný Kissinger pripomenul, že konflikt na Blízkom východe je mimoriadne komplikovaný a je v ňom zainteresovaných množstvo záujmových skupín. „Za takýchto okolností tradičné príslovie, o tom, že nepriateľ môjho nepriateľa je mojím priateľom nefunguje. V súčasnej situácii môže byť na Blízkom východe nepriateľ vášho nepriateľa aj váš nepriateľ. Blízky východ ovplyvňuje svet nestálosťou svojich ideológií, rovnako ako určitými udalosťami,“ píše skúsený diplomat pre portál CapX. 
     
    Ako príklad svojho tvrdenia Kissinger uvádza potrebu poraziť Islamský štát, ktorú okrem západných spojencov a Ruska zdieľajú aj štáty v regióne, a to aj tie, čo nemajú práve nejlepšie vzťahy s USA. 
     
    „Vojna vonkajšieho sveta proti IS slúžia ako ilustrácia. Väčšina síl, ktoré nepatria k IS, vrátane šiítskeho Iránu a vedúcich sunnitských štátov, sa zhodne na tom, že ho treba zničiť, ale kto by mal potom zdediť toto teritórium? Koalícia sunnitských štátov alebo sféra vplyvu dominovaná Iránom?“ kladie si rečnícku otázku Kissinger. 
     
    Podľa neho by bolo nebezpečné, ak by sa území oslobodených spod nadvlády Islamského štátu zmocnili šiítske jednotky, ktoré majú blízko k Iránu. „Ak bude územie IS okupované Iránskymi revolučnými gardami alebo nimi vytrénovanými a riadenými šiítskymi jednotkami, výsledkom môže byť vznik pásu územia siahajúceho od Teheránu po Bejrút, čo by mohlo predznamenať vznik Iránskeho radikálneho impéria,“ varuje Kissinger. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -