Trápna vláda. Snažia sa len zakryť masívne rozkrádanie, hovoria saskári o koaličnej kríze

    0
    Ľubomír Galko (Autor: TASR)

    „To, čo v týchto dňoch a hlavne dnes predviedla vláda a jej predstavitelia, je trápne, je to zbabelé, je to nezodpovedné voči Slovensku a voči jeho občanom. Čím skôr táto korupčná koalícia skončí, tým lepšie,” konštatoval.

    Predsedníčka poslaneckého klubu SaS Natália Blahová poukázala na to, že práve opozícia vo voľbách do vyšších územných celkov dokázala postaviť kandidátov na celom území Slovenska. „Opozícia je jednotná, naopak, je to práve vládna koalícia, ktorá sa nevie dohodnúť, sporí sa a tak vnáša do spoločnosti neistotu,” vyhlásila. Zároveň stranu SaS označila za jedinú reálnu alternatívu voči Smeru-SD a korupčnej koalícii. “Sme pripravení aj na možnosť predčasných volieb,” dodala.

    Galko zdôraznil, že SaS vidí v momentálnej koaličnej kríze iba dve možnosti – ak má koalícia záujem skončiť, mala by tak urobiť čo najskôr a mali by sa konať predčasné parlamentné voľby. Ak však chce naďalej zotrvať, mala by odstrániť z pozícií Petra Plavčana (SNS) a Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a začať pracovať. 

    Keďže Peter Plavčan je aj naďalej ministrom školstva, podľa poslanca Branislava Gröhlinga kauza s eurofondmi sa pre nich ešte neuzavrela. Potvrdil, že mimoriadna schôdza Národnej rady SR o jeho odvolaní by mala byť v najbližšom čase. „My ju budeme iniciovať v piatok 18. augusta, budeme mať spoločný brífing s našimi opozičnými partnermi,” spresnil, pričom následne zanesú podpisy do podateľne.

    Podľa neho jediným riešením na to, aby Slovensko neprišlo o eurofondy je, aby podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) navrhol krízové riadenie eurofondov, vzal si ich pod seba a sám o nich rozhodoval.

    V pondelok (7.8.) oznámil predseda parlamentu a líder SNS Andrej Danko vypovedanie koaličnej zmluvy. Ako dôvod uviedol absolútnu nevyhnutnosť prenastavenia pravidiel v koalícii, novú úpravu pomerov a vzťahov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na tento krok zvolal nadnes rokovanie koaličných partnerov. Dankov krok označil za “absurdný”, nevnáša podľa neho do spoločnosti pokoj a stabilitu.

    Po rokovaní Koaličnej rady predseda Mosta-Híd Béla Bugár, ktorý tlmočil stanovisko vládneho trojlístka, povedal, že problém v koalícii nie je taký vážny, koaliční lídri sú odhodlaní pokračovať. Partneri sa podľa jeho slov porozprávali, vypočuli si navzájom názory a rozhovory budú pokračovať. Lídri sa zídu opäť v piatok (11.8.), tentoraz na Úrade vlády SR.


     

    - Reklama -