Paška z SNS prehovoril: Smer robí diskreditačné kroky proti SNS aj cez OĽaNO

    0
    Jaroslav Paška (Autor: TASR)

    Poslednou kvapkou k vypovedaniu koaličnej zmluvy podľa Jaroslava Pašku bolo dianie okolo eurofondov na vedu a výskum a tiež konanie na Úrade vlády v snahe poškodiť SNS. „Pán Danko sa dozvedel, že nejaká časť Úradu vlády urobila úkony voči jeho osobe a nechcem to viac špecifikovať, lebo je to osobná záležitosť,” povedal.

    Paška tiež uviedol, že Danko mal zlý dojem na minulotýždňovej koaličnej rade, kde sa riešila práve kauza rozdeľovania eurofondov. „Mal pocit, ako keby premiér na neho tlačil, že padá podozrenie na ministra Plavčana. Urobíme všetko pre to, aby pán Plavčan mal priestor preskúmať problém,” uviedol Paška a naznačil, že problémy s eurofondmi siahajú k Plavčanovmu predchodcovi.

    Problémom však podľa Pašku je aj neochota vládneho Smeru-SD uvoľniť v regiónoch miesta v štátnej správe, ktoré boli dohodnuté v koaličnej zmluve. „Argumentácia, je to náš člen a my ho nemáme kde dať, nemôže obstáť,” vysvetlil Paška s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy mali byť uvoľnené pozície obsadené na základe výnimiek ľuďmi, ktorí nespĺňajú potrebné kritériá, napríklad ohľadom vzdelania. Na tieto miesta má SNS podľa Pašku kvalifikovaných odborníkov.

    Do súčasnej situácie dostali koalíciu podľa Pašku aj kroky, ktoré boli pripravené na Úrade vlády. Národniari majú pocit, že Smer-SD spolupracuje na pokusoch o diskreditáciu s opozičným OĽaNO. „Akýkoľvek materiál, keď sa vygeneruje niekde v Smere-SD, tak ide cez OĽaNO. Máme pocit, že tu je akýsi synchrón. Ako keby ten politický subjekt bol nasadený na to, že bude očierňovať SNS s materiálmi, ktoré sú vypracované kdesi v Smere-SD. Máme taký subjektívny pocit, že sa tá koordinácia začína prejavovať až navonok čitateľne. Opakovane niekoľkokrát z Úradu vlády vzišli aktivity smerujúce k diskreditácii SNS. Pravdepodobne nevznikli náhodou,” povedal Paška.

    Zároveň potvrdil, že Danko mal mandát v krajnom prípade siahnuť aj po vypovedaní koaličnej zmluvy. Podľa podpredsedu SNS je na premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), aké alternatívy prídu. Paška nevylúčil ani odchod SNS z vlády, ale uprednostňuje iné cesty.

    „Uvidíme, s akou taktikou a stratégiou príde strana Smer-SD. Ak nebude mať záujem, treba si povedať, či máme byť do počtu, aby sme plnili, čo premiér potrebuje, alebo sa máme stiahnuť z tejto pozície,” doplnil Paška, ktorý si nie je istý, či chce Smer-SD spolupracovať s SNS. „Pokiaľ bude spolupráca takto komplikovaná, asi to nebude prospievať ani Slovensku. Buď sa budeme rešpektovať, alebo nech pán Fico príde s alternatívou,” podotkol.

    Cieľom SNS nie sú výmeny vo vláde a prerozdelenie rezortov, vysvetlil tiež Paška. „Nemáme záujem o personálne rošády, chceme rokovať o mechanizme rokovania koalície,” uistil. Predstavou SNS napríklad je, aby sa koaličná rada schádzala pravidelne pred každým rokovaním vlády a rokovala o materiáloch, ktoré sa budú na vláde prejednávať.

    - Reklama -