Státisíce ľudí podpísali petíciu proti manželke Emmanuela Macrona

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte (Autor: TASR)

    Titulky v mainstreamových médiách vo Francúzsku aj v zahraničí sa po víťazstve Macrona predháňali v superlatívoch. Francúzsko sa pod vedením 39-ročného politika so záľubou v starších ženách malo stať príkladom hodným nasledovania. Únii naklonený socialista Macron sa stal spasiteľom aj pre bruselské elity. Svetlá budúcnosť „socializmu pre 21. storočie“, ktorý Macron otvorene zosobňuje, však teraz dostáva prvé trhliny.

    Minulý týždeň prieskum YouGov ukázal, že Macronova popularita v očiach francúzskych voličov strmo klesá. Na jeho kroky v prezidentskom úrade sa díva pozitívne len 36 % oslovených respondentov, zatiaľ čo minulý mesiac ich bolo o sedem percent viac. Pritom práve minulý týždeň jeho vláda uspela vo svojom úsilí deregulovať pracovný trh. Okrem toho došlo aj k schváleniu zákona, ktorý zakazuje politikom zamestnávať svojich príbuzných.

    Avšak ani tieto dva čiastkové úspechy nezabránili znateľnému poklesu popularity francúzskeho prezidenta. Macronova podpora v jeho vlastnej strane klesla o štrnásť percent, hoci súčasných 81 % je stále veľmi presvedčivých. Podľa niektorých politológov sa tak ukazuje, aké ťažké je presadzovať idey, ktoré sa navonok netvária ani pravicovo, ani ľavicovo. Prezidenta navyše nepoteší ani aktuálna petícia, ktorá je namierená proti jeho manželke.

    Viac ako 200 000 Francúzov podpísalo podľa servera France 24 na internetovej stránke Change.org petíciu proti Macronovej o generáciu staršej manželke, pričom požadujú, aby nemala titul „prvej dámy krajiny“. Autori petície hneď v úvode zdôrazňujú, že proti pani Macronovej nemajú nič osobné. „Naopak, odsudzujeme sexistické útoky, ktoré sú proti Brigitte Macronovej vedené. V žiadnom prípade nechceme znižovať jej schopnosti,“ píše sa v petícii.

    Autori petície podľa ich vlastných slov sledujú predovšetkým etickú a finančnú stránku veci. „Vo svetle prijatého zákona o zákaze zamestnávania príbuzných v najvyšších poschodiach politiky nemôžeme súhlasiť s tým, aby bola vyčlenená pre ,úrad‘ prvej dámy finančná suma z verejných rozpočtov. Už dnes ,zamestnáva‘ manželka prezidenta dvoch či troch asistentov, dvoch tajomníkov a dvoch členov ochranky. To by jej malo bohato stačiť,“ argumentujú autori petície.

    - Reklama -