Podpredseda SNS Paška prekvapuje svojimi slovami: Nevylučujem pád vlády a ani predčasné voľby

    0
    Jaroslav Paška (Autor: SITA)

    Podľa Pašku môže dôjsť pri zmene koaličnej zmluvy aj k výmene ministerstva školstva za iné. Ale na to by podľa jeho slov nebolo treba vypovedať koaličnú zmluvu. SNS chce v novej dohode podľa Pašku nastaviť mechanizmy, aby sa koaliční partneri rešpektovali.

    “Mali by sme nastaviť mechanizmy komunikácie, vďaka ktorým by sme si pomáhali,” uviedol. Vzájomný rešpekt totiž podľa neho prestal existovať. Koaličná zmluva by teda mala hovoriť, ako má koalícia fungovať, komunikovať aj v regiónoch a to celé by malo navrátiť rešpekt. “Koaličná zmluva má rezervy, ktoré by sme mali vyladiť,” povedal Paška s tým, že všetko závisí od koaličných partnerov.

    Nevylúčil, že pokiaľ nebude u partnerov záujem, môže dôjsť k pádu vlády a až predčasným voľbám. “Aj to je možnosť,” poznamenal. Poukázal, že na predčasné voľby treba nájsť v parlamente 90 hlasov. Vedel by si predstaviť aj revíziu kabinetu po páde vlády bez predčasných volieb.

    Predseda SNS Andrej Danko vypovedanie koaličnej zmluvy zdôvodnil absolútnou nevyhnutnosťou prenastavenia pravidiel v koalícii. Chcel by novú úpravu pomerov a vzťahov. Taktiež stanovenie absolútne nových priorít, ktoré sa budú premietať v rámci procesu zostavenia nového rozpočtu s cieľom obnovy dôvery medzi koaličnými partnermi, ako aj dôvery verejnosti ku koalícii.

    “Dobrá sociálno–ekonomická situácia v roku 2017 ukazuje, že je nutné sa zamerať na nové výzvy a priority, ktoré je potrebné premietnuť do koaličnej dohody a nového programového vyhlásenia vlády. Keď sa darí ekonomike štátu, musia to pocítiť aj samotní občania,” tvrdí Danko. 

    Zároveň koaličným partnerom navrhuje bilaterálne, resp. multilaterálne rokovania s vedením SNS o možnosti zostavenia novej koaličnej zmluvy.

    - Reklama -