Trump označil Severnú Kóreu za rastúcu priamu hrozbu pre väčšinu sveta, tá sa vyhráža “tisícnásobnou” pomstou

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Obaja lídri počas rozhovoru tiež privítali sobotňajšie jednomyseľné schválenie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá uvaľuje na Pchjongjang nové sankcie po nedávnych skúškach medzikontinentálnych balistických striel.

    Nové sankcie by mohli znížiť ročné príjmy KĽDR z exportu až o tretinu, píše agentúra Reuters. Severná Kórea je terčom medzinárodnej pozornosti už dlhé mesiace vzhľadom na početné raketové i viaceré jadrové skúšky.

    Spojenými štátmi navrhnutá rezolúcia BR OSN zakazuje Severnej Kórei vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, olovenej rudy a plodov mora. Zakazuje tiež iným krajinám zvyšovať súčasný počet pracovníkov pochádzajúcich z KĽDR, zakladať nové spoločné podniky so Severnou Kóreou a realizovať nové investície v existujúcich spoločných podnikoch.

    Prezidenti Trump a Mun podľa Bieleho domu v telefonáte potvrdili, že sú odhodlaní úplne uskutočniť najnovšiu i všetky súvisiace rezolúcie a že budú vyzývať medzinárodné spoločenstvo, aby urobilo to isté.

    Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson predtým vyhlásil, že nové sankcie OSN voči Pchjongjangu sú “veľmi dobrým výsledkom”.

    KĽDR sa Spojeným štátom vyhráža “tisícnásobnou” pomstou

    Bezpečnostná rada OSN uvalila v sobotu na Severnú Kóreu nové sankcie, ktoré by mohli drasticky znížiť príjmy KĽDR z vývozu tovarov.

    Rezolúcia zakazuje Severnej Kórei vývoz uhlia, železa, železnej rudy, olova, olovenej rudy a plodov mora. Príjmy z exportu týchto tovarov dosiaľ krajine ročne vynášali zhruba miliardu dolárov a tvorili tak asi tretinu z jej celkových príjmov z vývozu, priblížila agentúra AP.

    Nové sankcie OSN taktiež zakazujú iným krajinám zvyšovať súčasný počet pracovníkov pôvodom z KĽDR, zakladať spoločné podniky s KĽDR či realizovať nové investície v existujúcich spoločných podnikoch.

    Rezolúcia bezprostredne reaguje na skúšky severokórejskych medzikontinentálnych balistických rakiet z 3. a 27. júla, po ktorých Pchjongjang vyhlásil, že celé pevninské USA má na dostrel.

    - Reklama -