Venezuela: Skupina vojakov začala “legitímnu vzburu” proti vláde

    0
    Venezuela, štátna vlajka (Autor: APL)

     “V skorých ranných hodinách vstúpili teroristickí útočníci na základňu Paramacay vo Valencii… Niekoľko teroristov bolo zadržaných,” napísal Cabello podľa agentúry DPA na Twitteri.

    Situácia je podľa Cabella pod kontrolou a v iných jednotkách vládne pokoj.

    Základňa Paramacay je sídlom 41. obrnenej brigády venezuelskej armády (FANB). Valencia leží na severe krajiny v štáte Carabobo.

    Denník El Nacional uviedol, že v meste bolo počuť aj výbuchy. Do ulíc vyšli malé skupiny občanov, ktorí podporujú rebelujúcich vojakov. Nad základňou krúžili vrtuľníky.

    V miestnych médiách a sociálnych sieťach sa začali šíriť špekulácie o možnom vojenskom prevrate. Objavil sa aj videozáznam s mužom obklopeným asi 15 ďalšími osobami oblečenými v maskáčoch, ktorý sa predstavil ako kapitán Juan Caguaripano a hovoril o “legitímnej vzbure”. Zároveň požadoval “okamžité vytvorenie prechodnej vlády” vypísanie slobodných volieb.

    Ďalší muži vyhlásili, že v krajine chcú obnoviť demokraciu.

    Napätie vo Venezuele opäť eskaluje od 30. júla, keď sa konali voľby do tzv. ústavodarného zhromaždenia, ktoré v sobotu odvolalo z funkcie generálnu prokurátorku Luisu Ortegovú Díazovú, Madurovu otvorenú kritičku. Kontroverzný orgán vybavený rozsiahlymi právomocami, ktorého úlohou bude prepracovať venezuelskú ústavu z roku 1999, sa prvýkrát zišiel v piatok.

    Od apríla prebiehajú vo Venezuele krvavé protivládne protesty, ktoré si doteraz vyžiadali najmenej 120 mŕtvych.

    - Reklama -