FOTO Slovenská armáda modernizuje. Ruské vrtuľníky postupne nahrádzajú americkými. Dva sú už na Slovensku, pribudnúť ich má ešte sedem

    0
    Na snímke jeden z prvých dvoch viacúčelových vojenských vrtuľníkov UH-60M Black Hawk, ktoré budú súčasťou výzbroje našich ozbrojených síl (Autor: TASR)

    Minister Gajdoš označil dnešný deň za historický z pohľadu modernizácie Vzdušných síl OS SR. “Verím tomu, že prvé dva postupne budú doplnené ďalšími siedmimi v stanovenom termíne podľa schválenej zmluvy. Touto modernizáciou OS SR a hlavne Vzdušných síl sa zabezpečí spôsobilosť Vzdušných síl z hľadiska podpory bojovej činnosti operácií pozemných síl, zabezpečenie bojovej činnosti špeciálnych síl a samozrejme je to aj zabezpečenie domáceho krízového manažmentu v rámci krízových situácií, ako sú povodne, snehové kalamity alebo požiare,” uviedol Gajdoš.

    Verí, že modernizácia OS SR bude aj naďalej pokračovať, nielen vzdušných, ale aj pozemných síl v zmysle dlhodobého plánu rozvoja a výstavby s dôrazom na OS SR.

    “V najbližších týždňoch si budem žiadať mandát od vlády SR a NR SR v schválení tohto dlhodobého plánu. Budeme zabezpečovať modernizáciu OS SR tak, aby jednak vrtuľníkmi sme boli kompatibilní, ale aj pozemnými silami, s ostatnými koaličnými partnermi v NATO,” doplnil minister obrany.

    Spomínané vrtuľníky majú podľa Gajdoša všetky predpoklady na zabezpečenie dovyzbrojenia podľa požiadaviek OS SR. “Budeme to zabezpečovať podľa schváleného mandátu vládou a NR SR,” doplnil.

    Ministerstvo obrany SR nakúpi celkovo deväť vrtuľníkov v celkovom objeme 261 miliónov amerických dolárov. Nákup realizuje prostredníctvom amerického vládneho programu FMS (Foreign Military Sales).

    “Toto je prvý príklad, že tie vrtuľníky sú na Slovensku, že sa dá obstarávať. Cena je tá istá, dokonca si myslím, že do budúcna môže byť, ak bude priaznivý vývoj na trhoch, ešte lepšia. Všetky detaily zmluvy by sa mali plniť, vojaci majú novú techniku. Bolo to formou vláda – vláda. Nie je tu ani najmenšia škvrnka toho, že by táto súťaž nebola transparentná,” povedal podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD).

    Prví slovenskí piloti boli vyškolení v USA. Postupne je plánované preškolenie, ktoré prebieha aj teraz, 24-členného personálu.

    “Je dosť veľký rozdiel v technike pilotovania. Ten prechod je jednoduchší, pretože systémy vrtuľníka umožňujú jednoduchšie pilotovanie. Komplexnosť systémov, ktoré sú elektrické, ako napríklad navigačný systém, dáva väčší dôraz na to, aby bol človek pripravený ich ovládať. Podľa toho, čo si tam nastavíte, tak potom ten vrtuľník dokáže zaletieť aj sám,” priblížil náčelník letovej operačnej skupiny štábu Vrtuľníkového krídla generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove Vladimír Jakubík, ktorý absolvoval školenie v USA.

    Zdroj: Facebook/ Ministerstvo obrany Slovenskej republiky

    - Reklama -