Bez veľkých obetí nie sú ani veľké víťazstvá. Škoda, pán Rybanič, zaznelo

    0
    Filip Rybanič asistent poslanca Jozefa Rajtára (Autor: TASR)

    Rok starý príbeh asistenta Jozefa Rajtára Filipa Rybaniča, ktorý sa ako zamestnanec komerčnej banky pozrel okrem iných aj na účet šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka, z korého neskôr zverejnil informácie, pozná už azda celé Slovensko. Za svoj čin teraz Rybanič čelí obžalobe z trestného činu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade dokázania viny môže stráviť za mrežami tri až osem rokov.

    Dnes sa Rybanič postavil pred súd, kde povedal, že nebude vypovedať, lebo sa necíti vinný. Ako pripomína Jaroslav Daniška z postoj.sk, konanie mladého asistenta má celospoločenský a politický význam. „Je politickým zlyhaním premiéra Fica, že Kaliňák dodnes sedí na Pribinovej ulici. Je zlyhaním a hanbou zvyšných dvoch koaličných partnerov, ale aj zvyškov rozpustenej Siete, že nekladú voči Smeru ultimátum. A je slabosťou opozície, že nedokázala z tejto kauzy politicky získať viac,“ podotýka Daniška. Rovnako pripomína, že Rajtárov asistent vedome porušil zákon a preto jeho vyjadrenia, že sa cíti nevinný, hodnotí: „…slovami Charlesa Talleyrand-Périgorda, horšie ako zločin, je to chyba,“ píše Daniška.

    Podľa jeho názoru išlo Rybaničovi o spravodlivý a právny štát. „Tomu rozumejú nielen voliči opozície, ale aj veľká časť voličov koalície. Rybanič by preto túto hru mal hrať až do konca. Priznať porušenie zákona, prijať trest, ktorý si za to zaslúži a následne požiadať prezidenta o milosť. Mal sa tiež verejne ospravedlniť Tatra banke a jej klientom,“ vysvetľuje Daniška.

    Ak by sa Rajtárov poslanec rozhodol postupovať tak, ako opísal Daniška, mohol podľa jeho názoru tvrdiť, že hral celý čas s odhalenými kartami a na váhe by získal aj jeho čin, keďže by všetkým bolo jasné, že je odhodlaný zaň aj sedieť. Ako dodáva, v sekunde vynesenia verdiktu súdu by sa mladý asistent stal svedomím celej verejnosti. „Bez veľkých obetí nie sú ani veľké víťazstvá. Škoda, pán Rybanič,“ uzavrel. 

    - Reklama -