Opice a ošípané… „Mierová“ demonštrácia Palestínčanov vo Švédsku sa trošku zvrhla

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Aktuálne polícia v južnej časti krajiny vyšetruje niekoľko protiizraelských demonštrácií, na ktorých účastníci údajne nazývali Židov „potomkami opíc a ošípaných“. Svoju nenávisť voči Izraelu a Židom prejavovali moslimovia na niekoľkých protestných akciách, ktoré prebehli v Helsingborgu. Vystupňovanie emócií úzko súvisí s júlovými nepokojmi v Jeruzaleme. Účastníci demonštrácií vo švédsko-palestínskom centre sa prejavovali veľmi otvorene, ale mali tú smolu, že ich neprístojné správanie zaznamenala kamera.

    Následne sa tieto zábery rozšírili po sociálnych sieťach a všetko sa dostalo až k polícii. „Na záberoch sú jasne viditeľné prvky, ktoré budia značné znepokojenie. Ide o antisemitské urážky v kombinácii s násilnou rétorikou. To všetko je prezentované naozaj poľutovaniahodným spôsobom,“ konštatovala v televízii SVT predsedníčka židovskej komunity v oblasti Skåne Josefin Thorellová. Tamojšia židovská komunita pri vyšetrovaní spolupracuje s políciou a hodlá jej poskytnúť aj vlastnú analýzu celej situácie.

    Predstavitelia švédsko-palestínskeho centra však všetky obvinenia na svoju adresu odmietajú. Argumentujú tým, že kritika v rámci protestov sa nezameriavala na Židov, ale na štát Izrael. Polícia v Helsingborgu teraz preveruje všetky skutočnosti, aby mohla vyniesť konečný záver. „Nariadil som vyšetrovanie s cieľom zistiť, čo všetko bolo na spomínaných protestoch vyslovené,“ potvrdil šéf polície v Helsingborgu Sven Holgersson.

    Nech už sa vyšetrovanie skončí akokoľvek, švédske úrady nezastierajú, že antisemitizmus predstavuje v súčasnom Švédsku vážny problém. Hoci to politicky korektné médiá nie sú ochotné povedať nahlas, antisemitizmus je takmer výhradne vecou moslimskej menšiny. Vážna je v tomto smere situácia najmä v Malmö, ktoré leží asi päťdesiat kilometrov od Helsingborgu a kde tvorí moslimská komunita v rámci tamojšej populácie významný podiel.

    Malmö je smutne preslávené vysokou kriminalitou, za ktorú nesie v značnej miere zodpovednosť práve tamojšia moslimská komunita. V súvislosti s tým vzrástol v treťom najľudnatejšom meste Švédska aj antisemitizmus. Situácia bola taká neúnosná, že radnica spustila v spolupráci so židovskou komunitou kampaň proti nenávisti voči Židom. Je zarážajúce, že o kampani síce pomerne podrobne informoval server The Local, ale v texte nie je ani zmienka o tom, že antisemitizmus sa týka práve moslimských prisťahovalcov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -