Rusko sa snaží o zmenu hraníc s použitím sily. Na západnom Balkáne pracuje na destabilizácii, uviedol americký viceprezident pri návšteve Čiernej Hory

    0
    Mike Pence, viceprezient USA (Autor: TASR)

    „Ako všetci viete, Rusko pokračuje v úsilí o zmenu medzinárodných hraníc s použitím sily a tu na západnom Balkáne pracuje Rusko na destabilizácii tejto oblasti a podkopávaní demokracie, ako aj na tom, aby vás oddelilo… od zvyšku Európy,“ uviedol dnes Pence v Podgorici na summite krajín západného Balkánu združených v Jadranskej charte. Na stretnutí sa zúčastnili premiéri Albánska, Chorvátska, Macedónska, Bosny a Hercegoviny a ako pozorovatelia poprední politici zo Srbska, Kosova a Slovinska.

    „Môžem vás ubezpečiť, že Spojené štáty americké odmietajú akékoľvek pokusy použiť v tejto oblasti silu, hrozby či zastrašovanie,“ povedal Pence a dodal, že je skutočne presvedčený, že budúcnosť západného Balkánu je na Západe. 

    Čierna Hora, ktorá v júni tohto roku napriek nesúhlasu Moskvy vstúpila do NATO, je treťou a poslednou Penceovou zastávkou na jeho ceste po Európe, zameranej na vyjadrenie podpory krajinám, ktoré sa cítia ohrozené ruským vplyvom. Predtým navštívil Estónsko a Gruzínsko.

    - Reklama -