Inovátorské… Migranti sa snažia dostať do Británie aj malými lietadlami z Belgicka

    0
    Malé lietadlo typu Aerospool WT9 Dynamic (ilustračné foto) (Autor: Facebook, Verkehrslandeplatz Borkenberge Spotting)

    Podľa tohto zdroja môžu migranti využívať malé lietadlá ako je Cessna 172 alebo Piper Chieftain, aby sa dostali do Spojeného kráľovstva. Vhodné podmienky na nelegálny odlet našli v Belgicku.

    V júli tohto roku  holandská polícia zachytila a odsledovala prípravy takéhoto letu. Išlo o skupinu Albáncov – 11 dospelých a tri deti – z Holandska, ktorí plánovali odletieť z malého letiska Zoersel-Malle, približne 20 kilometrov od Antverp.

    Albáncov na letisku čakali dvaja britskí piloti, k odletu však nedošlo, lebo  polícia Albáncov a ich holandských šoférov zatkla na holandských hraniciach. Zadržaní boli aj britskí piloti, ktorí následne priznali, že mali dohodnutý prevoz osem migrantov do Británie, pričom každý z nich mal zaplatiť 1000 eur.

    Pascal Kempenaers, šéf leteckého klubu umiestneného pri letisku Zoersel-Malle, pre belgické médiá uviedol, že v noci sa hocikto môže dostať na plochu letiska, lebo “vtedy tam nie je nikto”.

    Dodal, že nemá informácie o tom, že by k takýmto letom bolo niekedy došlo, ale pripustil, že sa tak môže stať.      

    Belgická federálna polícia v tejto súvislosti oznámila, že “v tejto chvíli nemáme žiadny dôkaz, že migranti sú touto cestou nelegálne odosielaní do Spojeného kráľovstva”.

    - Reklama -