Počet migrantov v Nemecku láme rekordy. Najviac ich však nie je z Blízkeho východu

    0
    Migranti v Berlíne (Autor: TASR)
    Prvá či druhá generácia migrantov, ktorým sa aspoň jeden z rodičov nenarodil v Nemecku, tvorí momentálne viac ako pätinu (22,5 %) celkovej populácie krajiny. Federálny štatistický úrad vo svojej najnovšej správe o zložení obyvateľstva uvádza, že v Nemecku žijú približne 2,3 milióna ľudí s koreňmi na Blízkom východe. V porovnaní s rokom 2011 je to nárast o viac ako 50 percent. 
     
    Vysoké počty migrantov odhalili nemecké úrady len necelé dva mesiace pred parlamentnými voľbami, v ktorých hrá migrácia nemalú úlohu. Bola to totiž práve politika otvorených hraníc súčasnej kancelárky Angely Merkelovej a jej sociálnych demokratov, ktorá umožnila státisícom migrantov prísť do Nemecka.
     
    Na vlne antiimigračnej politiky si vybudovali popularitu členovia krajne pravicovej, euroskeptickej strany AfD (Alternative für Deutschland), ktorí sa chystajú v parlamentných voľbách osloviť voličov, aby sa dostali do parlamentu. Ak sa im to podarí, budú prvou krajne pravicovou stranou v Bundestagu (nemeckom parlamente) od pádu nacistickej Tretej ríše. 
     
    Nemecko prijalo vyše milión ľudí, z ktorých mnohí utekali pred konfliktmi na Blízkom východe a v Afrike. Napriek veľkému počtu ľudí, ktorí sa presťahovali z týchto oblastí, pochádza stále najviac migrantov v Nemecku z krajín Európskej únie. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -