Neveriť v Boha, to sa nenosí. Počet ateistov v Rusku dramaticky klesol. Zato je viac tých, ktorí chcú, aby sa cirkev starala do politiky

    0
    Pravoslávny kňaz požehnáva ruských námorníkov (Autor: SITA)
    Za ateistov, teda ľudí neveriacich v žiadneho boha, sa v roku 2014 považovalo 26 percent ľudí, ale podľa údajov z tohto roka je medzi Rusmi len 13 percent neveriacich. To je o polovicu menej ako pred tromi rokmi a počet veriacich sa tak zvýšil. 
     
    Mimovládne centrum na prieskum verejnej mienky Levada robilo prieskum na vzorke 1 600 voličov v takmer päťdesiatich regiónoch Ruska. Nie je prekvapením, že najpopulárnejšia je medzi Rusmi pravoslávna (ortodoxná) cirkev. Vyše 90 percent respondentov sa v prieskume vyjadrilo, že pravoslávnu cirkev rešpektujú. 
     
    Možno prekvapením bude pre niektorých postoj Rusov k moslimom. Až 59 percent opýtaných sa v nedávnom prieskume vyjadrilo, že majú pozitívny alebo neutrálny postoj k islamu. Len 17 percent ľudí sa vyjadrilo, že má zmiešané pocity, a 13 percent uviedlo, že moslimov nemajú radi alebo sa ich obávajú. 
     
    Prieskum sa venuje aj antisemitizmu. Nenávisť voči ľuďom židovského pôvodu podľa spomínaného prieskumu klesá. Počet Rusov, ktorí sa vyjadrili, že sa boja či nemajú radi Židov, klesol od roku 2014 z 15 percent na dnešných 11. 
     
    Zaujímavé je, že mierne rastie počet Rusov, ktorí súhlasia s tým, aby sa predstavitelia pravoslávnej cirkvi zapájali aj do politického života. Väčšina (58 %) je však podľa prieskumu stále proti tomu, aby sa náboženskí predstavitelia miešali do politiky. 
     
    - Reklama -