Výrazný zlom vo vývoji sporu medzi dvojicou arabských štátov. Saudská Arábia nečakane otvorí svoje hranice s Katarom. Dôvodom je moslimská púť

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Katarských veriacich pustia do saudskoarabského kráľovstva po zemi alebo letecky cez dve letiská v krajine. Pútnikov tiež prevezú na púť hadždž na náklady Rijádu, oznámila dnes oficiálna saudskoarabská tlačová agentúra.

    Ako napísala AP, stalo sa tak po stretnutí saudskoarabského kráľa Salmána a príslušníka katarskej kráľovskej rodiny šejka Abdalláha bin Alího Al Sáního.

    Púť do Mekky je jedným z piatich pilierov moslimskej viery a každý moslim by ju mal vykonať aspoň raz za život. Tohtoročný hadždž potrvá od 30. augusta do 4. septembra.

    Saudská Arábia, Egypt, Bahrajn a Spojené arabské emiráty prerušili 5. júna diplomatické styky s Katarom a zaviedli opatrenia na izoláciu tohto malého, ale bohatého emirátu. Dauhu obvinili z podporovania extrémistických skupín a vzniesli viacero požiadaviek.

    Katar obvinenia z podporovania extrémizmu dôrazne odmieta a postup arabských krajín označuje za politicky motivovanú očierňovaciu kampaň.

    - Reklama -