Chce zabíjať Nemcov, ale úrady sú na väzneného Libanončana krátke. Čoskoro pôjde na slobodu

    0
    Ilustračná foto. (Autor: flickr.com)

    O jednom takom prípade z mnohých informoval pred niekoľkými dňami denník Die Welt. Jeho ústrednou postavou je 27-ročný Libanončan, ktorý si odpykáva v berlínskom väzení trest za ozbrojenú lúpež. Tri a pol roka odňatia slobody stačilo prisťahovalcovi z Blízkeho východu na to, aby sa zradikalizoval. Stal sa z neho regulárny islamista.

    Z väzenia niekoľkokrát hrozil, že spácha teroristický útok, a podľa tajnej správy radikalizoval aj svojich spoluväzňov. Onedlho ho majú navyše prepustiť na slobodu, čo znamená, že nemeckej verejnosti bude hroziť ďalšie bezprostredné nebezpečenstvo. Podľa zistení denníka Die Welt však úrady nemôžu libanonského radikála deportovať, pretože nemá pas. Nemôžu ho ani naďalej držať vo väzení, lebo nespáchal nič, za čo by ho mohli znovu odsúdiť. Nemeckým úradom tak nezostáva nič iné ako čakať.

    A to aj napriek tomu, že Libanončan je označovaný za teroristickú hrozbu a „využije každú príležitosť na spáchanie teroristického útoku“. Táto nepríliš optimistická predpoveď vychádza z poznatkov, ktoré získala väzenská služba z jeho mobilného telefónu. Ukázalo sa, že muž aktívne komunikuje s usvedčenými islamskými radikálmi. Samotný Libanončan sa otvorene vyjadruje v tom zmysle, že by „neveriaci“ mali byť prenasledovaní a potrestaní.

    Svoje násilnícke „gény“ nezaprel ani vo väzení, a to hneď niekoľkokrát. Zatiaľ naposledy pri náhodnej kontrole jeho cely, po ktorej došlo k odhaleniu jeho kontaktov s radikálnymi islamistami. Muž agresívne napadol zasahujúcich členov väzenskej služby a spôsobil im vážne zranenia. Práve za tento svoj násilnícky počin ho súd neskôr odsúdil na ďalších šesť mesiacov väzenia. „Proti rozsudku sa však odvolal. Ale aj keby neuspel, za pár mesiacov bude na slobode,“ píše Die Welt.

    Nemecké úrady sú si vedomé hrozby, ktorú Libanončan predstavuje. Podľa zistení denníka Berliner Morgenpost vycestovala pred časom do Libanonu delegácia s cieľom získať pre islamského radikála potrebné doklady. Lenže úradníci v jeho rodnom Sidone jej odmietli vydať akékoľvek dokumenty. Po prepustení tak bude Libanončan nosiť na nohe špeciálny „sledovací“ náramok, bude sa musieť pravidelne hlásiť na polícii a mal by sa na neho vzťahovať zákaz používania internetu či „inteligentného“ mobilného telefónu.

    - Reklama -