Útočník zo supermarketu v Hamburgu chcel zomrieť ako martýr. Zradikalizoval sa zrejme sám

    0
    Policajti hliadkujú pred zatvoreným priestorom pri supermarkete v Hamburgu (Autor: TASR)

    O 26-ročnom útočníkovi-Palestínčanovi, ktorý pochádza zo Spojených arabských emirátov, v Karlsruhe predpokladajú, že sa zradikalizoval zrejme sám.

    Muž, ktorého zadržali s ľahšími zraneniami, čelí obvineniu z trestných činov vraždy a pokusu o vraždu v kombinácii s viacnásobným ťažkým ublížením na zdraví.

    Pre radikálno-islamistický spôsob života sa muž mal podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov rozhodnúť dva dni pred činom, pre ktorý sa rozhodol v nádeji, že zomrie ako martýr.

    Nič v doterajšom priebehu vyšetrovania nenaznačuje, že by mužovo konanie bol ktosi ovplyvňoval zvonku, alebo že by sa na príprave činu, respektíve jeho realizácii podieľali ďalšie osoby.

    Informovali o tom dnes Severonemecký rozhlas (NDR) a Západonemecký rozhlas (WDR). 

    Muž vstúpil do supermarketu vo štvrti Barmbek a kuchynským nožom zaútočil na náhodných okolostojacich, pričom 50-ročného Nemca pripravil o život. Opakovane pri tom kričal “Alláhu Akbar” (v arabčine Boh je veľký).

    Ide o odmietnutého žiadateľa o azyl, ktorý prišiel do Nemecka ako utečenec v roku 2015 a ktorého pre chýbajúce dokumenty z Nemecka ešte nedeportovali. Tamojšie orgány ho síce registrovali ako islamistu, nezaradili ho však medzi nebezpečné osoby.

    Vyšetrovanie by však malo objasniť okrem iného aj to, prečo sa mužovi sužovaného psychickou labilitou v súlade s odporúčaním Spolkového úradu pre ochranu ústavy zo začiatku roka 2017 nevenovala sociálnopsychiatrická služba.

    Počas uplynulého víkendu uvalili na Palestínčania vyšetrovaciu väzbu.

    - Reklama -