Trapas autorky Harryho Pottera: Napísala, aký je Donald Trump netvor, a sama teraz utŕžila hanbu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Americký prezident Donald Trump budí emócie nielen v Spojených štátoch, ale prakticky aj po celom svete. Priveľkú podporu potom nenachádza predovšetkým v radoch hercov, spevákov či spisovateľov. Bolo to tak ešte pred voľbami, keď mnoho hercov avizovalo, že v prípade jeho víťazstva opustí Spojené štáty. A identická situácia panuje aj po voľbách, keď paľba na amerického prezidenta ani po pol roku v Bielom dome neutícha, ale naopak, ešte graduje.

    Na jeho démonizovanie pritom často stačí skutočne akákoľvek zámienka. A je jedno, či zodpovedá realite. Kolotoč nenávistných komentárov na adresu Trumpa tak pred niekoľkými dňami rozpútala Rowlingová. Americkému prezidentovi hystericky vyčítala, že zámerne nepodal ruku malému postihnutému chlapcovi. S chlapcom na vozíku a ďalšími „obeťami Obamacare“ sa Trump stretol minulý týždeň pred tlačovou konferenciou.

    Rowlingová vo svojej lamentácii vychádzala z krátkeho videa, ktoré kolovalo po sociálnych sieťach. Trump sa zdraví s niekoľkými deťmi, ale z krátkeho klipu vyplýva, že malého chlapca na vozíku zámerne ignoruje a ruku mu skutočne nepodáva. Neskôr sa však ukázalo, že video bolo úmyselne zostrihané, aby hlavu Spojených štátov poškodilo. Biely dom následne publikoval kompletné video, na ktorom Trump malému Montymu ruku normálne podáva.

    Oceňovaná britská spisovateľka sa však neobťažovala s „fádnym“ hľadaním pravdy a Trumpa po zhliadnutí prvého videa tvrdo odsúdila. Nazvala ho okrem iného „netvorom narcizmu“ a obvinila ho z toho, že rovnako prezieravým spôsobom sa americký prezident správa aj k etnickým, náboženským a sexuálnym menšinám či k chudobným ľuďom a ženám. Hoci bola autorka Harryho Pottera vyvedená z omylu, doteraz sa Donaldovi Trumpovi verejne neospravedlnila.

     

     

    Zdroj: Twitter/J. K. Rowling

    A to aj napriek tomu, že ju na to mnohí niekoľkokrát vyzvali. „Rowlingová Trumpovi ,naložila‘ vo ôsmich veľmi ostrých tweetoch, ale teraz sa ukázalo, že sa mýlila. Prečo sa neospravedlní a celé to nevymaže?“ čudoval sa napríklad Piers Morgan z denníka Daily Mail. V podobnom duchu sa vyjadrili aj Brian Stelter zo CNN alebo britský konzervatívny aktivista Tim Montgomerie. Prezidenta sa na Twitteri zastala aj Montyho matka. „Ak môžem niečo odkázať pani Rowlingovej: Donald Trump môjho syna neignoroval a ruku mu normálne podal.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Piers Morgan

    Do Trumpa sa spoločne s Rowlingovou pustila aj dcéra bývalého demokratického prezidenta Billa Clintona Chelsea Clintonová. Tá však na rozdiel od britskej spisovateľky svoju chybu priznala v tweete, ktorý adresovala spomínanému Piersovi Morganovi, hoci ani ona vzhľadom na svoj negativistický postoj k Trumpovi neprišla so žiadnym ospravedlnením. „Zdravím ťa, Piers, bohužiaľ, nevidela som celé video. Svoj tweet som už vymazala. Prezident tomu chlapcovi ruku skutočne podal.“

     

     

    Zdroj: Twitter/Chelsea Clinton

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -