Lajčák tesne pred odchodom do USA zostáva sedieť na dvoch stoličkách. Svojimi predchodcami sa neinšpiroval

    0
    Miroslav Lajčák (Autor: SITA)

    Už onedlho bude mať Valné zhromaždenie OSN nového predsedu. Stane sa ním slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Podľa informácií denníka Nový Čas mu vláda na túto pozíciu vyčlenila sumu 10-tisíc eur mesačne. Okrem predsedovania v OSN, čo je funkcia porovnateľná s predsedom NR SR, bude naďalej aj prvým mužom slovenskej diplomacie.

    Pre svoju novú prácu sa však na rok musí presťahovať do New Yorku a na starosti bude mať 193 krajín, ktoré sú členmi OSN. V Lajčákovom aktuálnom rezorte sa však neobávajú, že by svoju novú funkciu s tou aktuálnou nedokázal zlúčiť. „Nejde o nič výnimočné, rezort je zvyknutý fungovať aj v neprítomnosti ministra,“ povedal hovorca ministerstva Peter Susko.

    Podľa jeho slov budú komunikovať prostredníctvom e-mailu či telefónu s tým, že raz mesačne sa minister zúčastní rokovania vlády. Napriek ubezpečeniam, že rezort bez Lajčáka nepadne, bude mať za seba náhradu a to štátneho tajomníka Ivana Korčoka.

    Viacerí Lajčákovi predchodcovia na predsedovskej stoličke v OSN boli do nej menovaný v čase, keď zastávali aj inú významnú funkciu. Vybrali si však pozíciu v OSN. Urobil tak napríklad Jan Kavan z Čiech v roku 2002, Srgjan Kerim z Macedónska v roku 2007, Srb Vuk Jeremič v roku 2012. Mogens Lykketoft z Dánska sa funkcie predsedu dánskeho parlamentu nevzdal, ale pozastavil si ju na obdobie, keď bol v OSN. 

    - Reklama -