Liberálna mešita v každej európskej metropole. To je plán moslimskej feministky, ktorej sa vyhrážajú smrťou

    0
    Nedeľné vzývanie Alaha (Autor: Hans Štembera)
    Revolúcia v islame sa podľa Ateşovej už rozbehla a je preto podľa nej načase, aby začali vznikať liberálne mešity. V tých by vraj nemali mať problémy ani ľudia z LGBT prostredia, ktorých islam často vytláča na okraj moslimskej komunity. Mešita, ktorú založila právnička tureckého pôvodu v Berlíne, však vzbudila rozsiahlu kritiku práve medzi samotnými moslimami. 
     
    Napriek nie vždy pozitívnym skúsenostiam z Nemecka Ateşová sľubuje, že liberálna mešita bude v Londýne realitou v priebehu jedného roka. V pláne má vytvoriť takéto miesta v každom hlavnom meste Európy. 
     
    „Nie som sama, kto má túto myšlienku. Je to hnutie, je to revolúcia. Možno, že som tvárou liberálnej mešity, ale mešita, to nie som len ja. Máme milióny priaznivcov z celého sveta,“ uviedla  Ateşová pre denník the Guardian. 
     
    Otvorenie liberálnej mešity v Berlíne popudilo časť moslimov po celom svete aj preto, že miesto, na ktorom táto neobvyklá inštitúcia stojí, je prenajaté od luteránskej cirkvi. Mimoriadne nenávistná reakcia prišla od konzervatívnych moslimov v Európe, Egypte aj Turecku. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -