Poľsko čelí silnému tlaku. Európska komisia začala právne konanie

    0
    Zástava Poľska (Autor: APL)

    Komisia zdôraznila, že na základe jej právnej analýzy plánovaná reforma súdnictva posilňuje systémové ohrozenie právneho štátu v Poľsku, na čo EK upozornila už v rámci právneho konania, ktoré začala v januári 2016.

    Exekutíva EÚ vyzvala vládu vo Varšave, aby do jedného mesiaca uviedla justičnú reformu do súladu s právom EÚ. EK v prvom rade žiada zodpovedné poľské orgány, aby neprijímali žiadne opatrenia na odvolanie či na vynútený odchod sudcov Najvyššieho súdu do dôchodku.

    Ak budú takéto opatrenie prijaté, EK je pripravená okamžite spustiť postup podľa článku 7 ods. 1 Lisabonskej zmluvy.

    To znamená, že na základe návrhu jednej tretiny členských štátov, Európskeho parlamentu alebo Európskej komisie môže Rada EÚ štvorpätinovou väčšinou členov rozhodnúť, že existuje riziko vážneho porušenia základných hodnôt, na ktorých je postavená EÚ.

    Junckerov oznam

    EK sa tiež rozhodla začať právne konanie proti Poľsku kvôli porušeniu práva EÚ a kolégium komisárov pošle list s formálnym oznámením, len čo bude v Poľsku oficiálne zverejnený nový zákon zákon o organizácii riadnych súdov.

    Predseda EK Jean-Claude Juncker oznámil, že inštitúcia, ktorej šéfuje, je odhodlaná chrániť právny štát vo všetkých členských krajinách a zdôraznil, že nezávislé súdnictvo je “základným predpokladom členstva v Únii”.

    “Preto nemôžeme akceptovať systém, ktorý umožní prepustenie sudcov podľa vlastného rozhodnutia. Nezávislé súdy sú základom vzájomnej dôvery medzi našimi členskými štátmi a našimi súdnymi systémami. Ak poľská vláda bude pokračovať v podkopávaní nezávislosti súdnictva a právneho štátu v Poľsku, nebudeme mať inú možnosť, ako spustiť článok 7,” odkázal Juncker do Varšavy.

    Prvý podpredseda EK Frans Timmermans povedal, že odporúčania Bruselu pre poľské úrady sú jasné.

    “Je načase obnoviť nezávislosť Ústavného súdu a buď stiahnuť zákony reformujúce súdnictvo, alebo ich zosúladiť s poľskou ústavou a s európskymi štandardmi pre nezávislosť súdov,” konštatoval.

    Vyriešiť sporné body spoločne

    Dodal, že poľské súdy a sudcovia pôsobia ako “sudcovia Únie” a musia spĺňať požiadavky nezávislosti súdnictva v súlade so Zmluvou o EÚ a s Chartou základných práv.

    Timmermans ďalej uviedol, že EK chce sporné záležitosti vyriešiť spoločne na základe konštruktívneho dialógu a vyjadril nádej, že poľská vláda pristúpi na návrhy komisie na zmenu a doplnenie sporných zákonov.

    - Reklama -