PRIESKUM Súčasná koalícia by väčšinu nedosiahla. Kotlebovci výrazne klesli

    0
    Rokovacia sála Národnej rady - ilustračné foto (Autor: SITA)

    Štvrté by skončilo hnutie OĽaNO-NOVA, ktorému by dalo hlas 9,2 percenta opýtaných, čo by znamenalo 15 poslaneckých mandátov. Nasleduje ĽS NS s 9,1 percentami hlasov a rovnako 15 kreslami. V porovnaní s júnovým prieskumom si tak kotlebovci pohoršili o 1,8 percentuálneho boda.

    Naopak, vyššie preferencie získali kollárovci aj kresťanskí demokrati. Sme rodina by som ziskom 8,2 percenta dostalo 14 stoličiek a KDH, ktoré by volilo 6,3 percenta opýtaných, by malo 11 mandátov.

    Poslednou stranou, ktorá by sa dostala do parlamentu, by bol Most-Híd. Hlas by mu odovzdalo 6,2 percenta ľudí, čo by znamenalo zisk desiatich mandátov. Súčasná vládna koalícia by tak dohromady získala iba 71 kresiel, čo by jej nestačilo na dosiahnutie parlamentnej väčšiny.

    Pred bránami parlamentu by opäť zostala SMK, ktorú by volili podľa prieskumu štyri percentá opýtaných. Niečo viac ako jedno percento ľudí by si vybralo strany SZS a KSS. Ostatné strany by nezískali ani percento hlasov.

    Agentúra pri prieskume postupovala tak, že respondentom predložila zoznam s názvami politických strán, hnutí a ich skratkami, kde si mohli vybrať aj možnosť “iná strana”. Ľudí sa pýtali, ktorej strane alebo hnutiu by dali svoj hlas. Z prieskumu tiež vyplynulo, že voliť by nešlo 19,2 percenta opýtaných, nevedelo odpovedať 14,2 percenta a ostatných 66,6 percenta respondentov rozdelilo stranám spomínané preferencie.

    Autor: TASR, ste

    - Reklama -