Vracať migrantov do Afriky? Maďarsko sa postavilo za návrh z Rakúska

    0
    Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó (Autor: SITA)

    Šéf maďarskej diplomacie podľa agentúry MTI zároveň vyjadril solidaritu a podporu svojmu rakúskemu rezortnému partnerovi Sebastianovi Kurzovi v súvislosti s jeho postojom k ilegálnej migrácii.

    Kurz minulý štvrtok vyzval Taliansko, aby prestalo prevážať migrantov z ostrovov na pevninu. Migrantov je podľa neho potrebné zastaviť už na vonkajších hraniciach EÚ a po poskytnutí humanitárnej a zdravotnej pomoci ich vrátiť späť.

    Szijjártó pripomenul, že voči rakúskemu ministrovi zahraničia sa za jeho vyhlásenia o zastavení ilegálnej migrácie okamžite zodvihla na medzinárodnej scéne i v Rakúsku obrovská vlna útokov.

    Podľa Szijjártóa by bolo potrebné oživiť dávnejšiu iniciatívu ministrov vnútra Talianska a Nemecka. Tí navrhovali, aby Európska únia prispela k ochrane severných hraníc Líbye a vytvorila v tejto severoafrickej krajine hot-spoty, v ktorých by sa rozhodovalo, koho vpustiť do Európy. Súčasne odporúčali zabrániť tomu, aby sa z Líbye vyplavovali na cestu do Európy pochybné plavidlá s migrantmi.

    - Reklama -