Platy učiteľov by sa od septembra mali zvýšiť o šesť percent

    0
    Protest učiteľov na Námestí slobody v Bratislave. (Autor: pk)

    Zvýšenia platov by sa tak mali dočkať aj zamestnanci v materských školách, centrách voľného času, školských kluboch detí či základných umeleckých školách (ZUŠ). Ich kolegovia na základných či stredných školách už mali zvýšenie platov isté, pretože pre túto skupinu učiteľov bola v rozpočte ministerstva školstva vyčlenená suma 30 miliónov eur.

    So zvyšovaním platov už súhlasilo aj Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS). To však navrhuje, aby sa platy zvýšili k 1. septembru tohto roka a rovnako tak vždy k 1. septembru počas nasledujúcich dvoch rokov. Programové vyhlásenie vlády však počíta s tým, že platy učiteľov sa majú zvyšovať každoročne od 1. januára 2018.

    V súčasnosti základné a stredné školy spadajú pod prenesené kompetencie miest a obcí, čo znamená, že peniaze na ich chod prichádzajú priamo od štátu vo forme normatívu na žiaka.

    Materské školy, ZUŠ, centrá voľného času, školské kluby detí, školské jedálne i školské internáty patria pod originálne kompetencie miest a obcí a ich chod je platený z podielových daní miest a obcí. Do originálnych kompetencií spadá približne 25.000 zamestnancov.

    - Reklama -