Kiska bez servítky: Celej spoločnosti by sa nesmierne uľavilo, keby Kaliňák už dávno odstúpil

    0
    Zľava minister vnútra Robert Kaliňák a prezident Andrej Kiska (Autor: TASR)
    V rozhovore pre denník Nový Čas, ktorého prvá polovica sa venuje novonarodenému synovi slovenského prezidenta, Kiska tvrdo hodnotí pôsobenie Roberta Kaliňáka na poste šéfa rezortu vnútra. Hlava štátu pripomína, že s ústavnými činiteľmi sa snaží udržiavať konštruktívne vzťahy, ale dodáva, že „zásady slušnosti musia byť dodržiavané z oboch strán“. 
     
    Na otázku o každotýždennom cestovaní z Bratislavy do Popradu vládnym leteckým špeciálom prezident zopakoval, že o využívanie štátnej letky ho v minulosti požiadal samotný Kaliňák, ktorý ho potom vyzval, aby s tým prestal. Teraz hlava štátu cestuje domov na východ každý týždeň autom alebo vlakom, s čím vraj Kiska nemá problém. 
     
    „Vadí mi však, že (Kaliňák) klamal a nepovedal jasne, ako k tomu došlo. Neskôr som si uvedomil, že takýchto pascí pre môj úrad nachystal viacero,“ vraví prezident v rozhovore a dodáva, že nevie, čo ho zo strany ministra vnútra ešte čaká. 
     
    Kiska sa bez servítky vyjadril aj k tomu, čo si myslí o pôsobení Roberta Kaliňáka vo funkcii šéfa rezortu vnútra. „Myslím si, že nesmierne by sa celej spoločnosti uľavilo, keby zo svojej funkcie už dávno odstúpil,“ konštatuje hlava štátu. 
     
    Otázku o Kaliňákových vyjadreniach, že na Slovensku korupcia v najvyšších politických kruhoch neexistuje, Kiska využil na ďalší verbálny útok. „On už toľkokrát tvrdil, že korupcia u nás nie je, až tomu sám uveril. Ľudia niekedy veľmi jednoducho presvedčia sami seba. Ak je presvedčený, že tu korupcia nie je, potom s ňou nedokáže bojovať. Aj preto by už na svojom mieste nemal byť,“ myslí si prezident. 
     
    Kiska dúfa, že tak, ako sa podarilo prelomiť amnestie Vladimíra Mečiara, rovnako sa podarí nastoliť spravodlivosť aj v prípade korupcie na Slovensku. K tomu, že premiér býva v byte prenajatom od podnikateľa Ladislava Bašternáka, sa prezident vyjadrovať nechcel. Uviedol však, že podľa neho by ústavní činitelia vrátane predsedu vlády aj parlamentu mali mať oficiálne štátom zabezpečené bývanie tak ako prezident. Podobná prax platí aj v okolitých krajinách. 
     
    Celý text nájdete TU
     
     
    - Reklama -