Turecký premiér vyzval na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Nemeckom. Krajiny sa posekali kvôli aktivistom

    0
    Binali Yildirim (Autor: SITA)

    Yildirim zároveň uviedol, že v Turecku neboli prešetrované nijaké nemecké firmy, čím reagoval na správy viacerých nemeckých médií, že takéto vyšetrovanie sa vedie v súvislosti s údajným podozrením z podpory terorizmu. 

    Správy o vyšetrovaní nemeckých firiem pôsobiacich v Turecku poprel aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Dodal, že turecké súdnictvo je omnoho nezávislejšie než nemecké. 

    Medzi Ankarou a Berlínom eskaluje v týchto dňoch napätie pre prípad ľudskoprávnych aktivistov z tureckej pobočky organizácie Amnesty International (AI), ktorých 5. júla zadržali na ostrove Büyükada ležiacom neďaleko Istanbulu; medzi zadržanými je aj nemecký občan Peter Steudtner.

    Nemecká vláda v súvislosti s touto kauzou varovala vo štvrtok svojich občanov pred cestovaním do Turecka, pretože nie sú chránení “pred svojvoľným zatknutím”. Nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel zároveň vyjadril pochybnosti o tom, či môže nemecká vláda bez existencie “právnej istoty” naďalej ručiť za investície nemeckých podnikov v Turecku. 

    - Reklama -