Európska únia, to nie sú iba peniaze a procedúry, vyhlásil Tusk a domov, do Poľska, posiela tento odkaz

    0
    Donald Tusk, predseda Európskej rady (Autor: SITA)

    Najvyšší predstaviteľ Európskej únie, ktorý už v stredu požiadal poľského prezidenta o naliehavú schôdzku a vyvolal tým prekvapenie Andrzeja Dudu, vo vyhlásení konštatuje, že ostatné kroky súčasnej poľskej vlády sú popretím európskych hodnôt a štandardov. Súčasne dodáva, že aj keď to poľský prezident vidí inak, nie je to oslobodením od záväzkov dobrej spolupráce v záujme blaha a bezpečnosti spoločnej vlasti.

    “Európska únia, to nie sú iba peniaze a procedúry,” konštatuje Tusk s tým, že sú to predovšetkým hodnoty a vysoká úroveň verejného života. Zároveň pripomína, že práve preto sa zdvihla v Európe a na celom Západe tak silná kritika terajšej vládnucej garnitúry v Poľsku, o ktorej sa už dlho nehovorilo tak hlasno a veľmi dlho tak zle. “Môžeme zastaviť tento nebezpečný trend, to si však vyžaduje dialóg, pripravenosť na rozhovory a rýchle, z pohľadu poľských občanov pozitívne rozhodnutia,” konštatuje sa v Tuskovom vyhlásení, o ktorom informovala spravodajská televízia TVN24.

    Tusk ďalej zdôrazňuje, že i keď času zostáva málo a úloha, ktorá čaká na vyriešenie, nie je jednoduchá, je pri primeranom vzájomnom rešpekte a nájdení konsenzu prijateľného pre všetky zainteresované strany zvládnuteľná. Donald Tusk, ktorý pripomína vážnosť situácie v medzinárodnom kontexte, preto apeluje na Andrzeja Dudu, aby sa o to pokúsil.

    Poslanci dolnej komory poľského parlamentu (Sejm) schválili dnes vo Varšave kontroverzný návrh zákona o reorganizácii najvyššieho súdu. Za legislatívu hlasovalo 235 poslancov, proti bolo 192 a 23 sa hlasovania zdržalo. 

    Ak uvedený legislatívny návrh schváli aj poľský Senát, ktorý taktiež kontroluje vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS), poputuje dokument na podpis k prezidentovi Andrzejovi Dudovi.

    Vládny návrh zákona o najvyššom súde ostro kritizovala nielen poľská opozícia, ale aj EÚ. Kritici návrhu vyčítajú, že umožní politikom, aby kontrolovali súdnu moc, ktorá tak stratí svoju nezávislosť.

    Vo Varšave pokračovali i dnes protesty kritikov reformy súdnictva.

    - Reklama -