Vynikajúca správa, znie z Moskvy. Rusko ocenilo, že USA prestanú podporovať sýrskych rebelov

    0
    Moskva (Autor: SITA)

     “Zmena situácie nepochybne vytvorí ďalšie príležitosti pre rusko-americkú spoluprácu v boji proti terorizmu v tejto krajine,” napísal Kosačev na svojom účte na Facebooku.

    Americký denník Washington Post v stredu informoval, že prezident USA Donald Trump sa rozhodol ukončiť niekoľko rokov trvajúci tajný program Ústrednej spravodajskej služby (CIA), ktorého cieľom je vyzbrojovanie a výcvik umiernených sýrskych vzbúrencov bojujúcich proti režimu prezidenta Bašára Asada.

    Trump a ruský prezident Vladimir Putin sa začiatkom tohto mesiaca stretli na summite popredných ekonomík zo skupiny G20 v nemeckom Hamburgu.

    Hovorca Putina Dmitrij Peskov vo vyjadreniach, ktoré dnes priniesli ruské štátne médiá, uviedol, že obaja lídri počas rozhovorov na summite G20 nehovorili o americkej podpore povstalcov v Sýrii.

    Rusko je hlavným podporovateľom vládnuceho režimu – svojho dlhoročného spojenca – v Sýrii, kde prebieha krvavá, zložitá občianska vojna s mnohými účastníckymi stranami.

    Spojené štáty a niektoré regionálne veľmoci, ktoré obviňujú sýrsky režim z páchania zločinov proti ľudskosti, vrátane zabíjania civilistov, dosiaľ podporovali povstalcov v ich snahe zvrhnúť Asadov režim.

    USA a Rusko, napriek podporovaniu opačných strán vo vojne, sa zhodujú na potrebe zlikvidovať organizáciu Islamský štát (IS), ktorú OSN označuje za teroristickú. IS operuje v Sýrii a tiež v susednom Iraku, kde proti nemu bojuje iracká armáda podporovaná zahraničnou koalíciou pod vedením USA.

    - Reklama -