Poslancom sa máli, chcú lepšie zarábať. Už čoskoro im možno začne na účet chodiť o tisícku viac

    0
    Ilustračná foto. (Autor: pexels.com)

    Rozmrazovaniu platov sa venoval podpredseda národniarov Anton Hrnko, ktorý svoj návrh zákona nakoniec stiahol. Aktuality.sk informujú, že debata by sa mala znova otvoriť na jeseň. Hrnkov návrh by mali podporiť všetky strany okrem OĽaNO-NOVA a ĽSNS.

    Poslanecký plat sa vypočítava z priemernej mzdy za predchádzajúci rok a mal by predstavovať jej trojnásobok. Keďže od roku 2011 sa priemerná mzda zvýšila, v prípade rozmrazenia platov by si poslanci mali prilepšiť približne o 1 000 eur. Podľa toho, či sú z Bratislavy alebo nie, by sa ich mesačná mzda mohla pohybovať niekde medzi 4 300 až 4 500 eur.

    Výhrady voči národniarovmu návrhu mal poslanec Mosta-Híd Gábor Gál, Hrnko však nepovedal, o čo konkrétne išlo. „Budeme hľadať riešenie,“ komentoval situáciu Dankov poslanec. Problém v stagnácii platov vidí aj smerák Miroslav Číž. „Veci utlmilo aj leto, v septembri sa k tomu vrátime,“ poznamenal ficovec. Opozičný poslanec Ľubomír Galko rozmrazenie platov víta. Podľa jeho názoru to bol dobrý nástroj na vyjadrenie solidarity v časoch krízy. Teraz, keď sa ekonomike darí, to považuje za demagógiu a populizmus.

    Poslankyňa Veronika Remišová poukazuje na to, že Hrnko mal v návrhu zahrnuté niekoľkonásobné zvýšenie príplatkov pre predsedu a podpredsedov parlamentu, čo by znamenalo, že by mal jeho šéf Andrej Danko vyšší plat ako premiér Robert Fico alebo prezident Andrej Kiska. 

    - Reklama -