Toľko bielych ľudí, som z nich unavená. Trpím rasovou únavou z ich agresie, napísala pracovníčka univerzity

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    „Práve som strávila 5 dní na každoročnej konferencii Americkej asociácie knihovníkov a trpím závažnou rasovou únavou,“ uviedla americká knihovníčka April Hathcocková na blogu, ktorý podľa autorky predstavuje „priesečník knihovníctva, práva, feminizmu a diverzity“. Príspevok, ktorý Hathcocková publikovala koncom júna, si následne všimol americký konzervatívny server Campus Reform, ktorý sa zameriava na problematiku stredoškolského vzdelávania.

    „Som introvert so silným ťahom na bránu,“ píše Hathcocková a priznáva, že vo väčšine prípadov je unavená po akejkoľvek konferencii. „Avšak keď si navyše predstavíte, že musíte stráviť päť dní rozhovormi s ľuďmi z profesie, ktorá je z 88 percent belošskou záležitosťou… Musím povedať, že som dosiahla svoj limit,“ poznamenala.

    Hathcocková sa ďalej v texte rázne obula do „knihovníkov z radov bielych mužov“. Tí sa podľa nej neustále sťažujú na to, že sú navzdory skutočnosti v odbore menšinou, a okrem toho „zastávajú vyššie pozície s vyššími príjmami a nerozumejú konceptu systematického útlaku“. Na paškál si však Hathcocková vzala aj tzv. „milé biele paničky“, ktoré ju podľa jej slov počas tých dlhých piatich dní napomínali, aby sa správala „civilne“ a „profesionálne“. A to práve vo chvíľach, keď sa Hathcocková snažila hovoriť o tom, aké „dôležité je uznať systematický útlak a priznať rolu, ktorú v jeho pochopení hrajú práve knihovníci“.

    Podľa Hathcockovej jej osobne na konferencii nepomohlo ani to, že niektorí z jej bielych kolegov to mysleli dobre. „Bolo to vyčerpávajúce, tá únava tam stále je,“ píše Hathcocková. „Päť dní tu máte svojich bielych kolegov, ktorí za vami prichádzajú s tým, aby si vypočuli viac o mikroagresii, ktorej čelíte a ktorej ste svedkami. A to nie preto, že by sa zaujímali o to, akí ste unavení, ale preto, že z toho majú zlovoľnú rozkoš, keď počúvajú hrôzostrašné historky a môžu sa cítiť nadradene voči svojim menej uvedomelým rasovým krajanom,“ sťažuje sa knihovníčka. „Päť dní hromadiaceho sa hnevu a frustrácie, ktoré sa snažíte skryť pod povrchom,“ pokračuje.

    „Rasová únava je skutočný fyzický, psychický a emocionálny stav, ktorý jedinci nebelošského pôvodu pociťujú po tom, ako strávia dostatočne dlhý čas s vyrovnávaním sa náporov mikro- a makroagresie, ku ktorým nevyhnutne dochádza, ak sú vystavení spoločnosti bielych ľudí,“ píše Hathcocková na svojom blogu. „Čím viac bielych ľudí a čím viac času, ktorý medzi nimi strávite, tým intenzívnejšia je následne rasová únava,“ dodáva knihovníčka.

    autor: jok

    - Reklama -