Odborári chcú predĺžiť vyplácanie podpory. Nezamestnaným by sa platené „prázdniny“ predĺžili o celé mesiace

    0
    Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (Autor: sita)

    Podľa aktuálnych pravidiel platných na Slovensku v prípade, keď prídete o prácu alebo sa sami rozhodnete ostať nezamestnaný a z posledných troch rokov ste dva odpracovali alebo ste si aspoň platili poistenie v nezamestnanosti, tak vám štát bude počas šiestich mesiacov vyplácať podporu. Vypočítava sa z platu a môže mať najvyššiu hodnotu 900 eur.

    Pluska.sk informuje, že odborári žiadajú predĺžiť lehotu, počas ktorej sa vypláca podpora pre niektorých občanov. Tí, ktorí majú nad 50 rokov, by mohli dostávať podporu osem mesiacov namiesto šiestich a tí, ktorí maju nad 55 rokov dokonca 11 mesiacov. Odobrári argumentujú, že ľudia nad 50 rokov si ťažšie hľadajú zamestnanie. Hovorkyňa rezortu práce Veronika Husárová informovala, že ministerstvo zatiaľ neplánuje predlžovať podporu, ako to navrhujú odborári.

    Zmeny v tejto oblasti však chystá aj minister práce Ján Richter. Spustiť by sa mali v januári 2018 a mali by priniesť zjemnenie podmienok. Napríklad, aktuálnych 730 odpracovaných dní, ktoré potrebujeme na vyplácanie podpory v nezamestnanosti, budeme môcť odpracovať po novom za štyri roky, nie za tri. Rovnako stačí, aby sme si počas tohto obdobia platili poistenie v nezamestnanosti. 

    - Reklama -