Z Nemecka prišli nepríliš optimistické štatistiky (ne)zamestnanosti migrantov

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Ako uvádza denník Die Welt na základe údajov Spolkového úradu práce z decembra minulého roka, prácu v Nemecku hľadalo 2,5 milióna ľudí. Znepokojujúci je však najmä fakt, že 43 % z nich má migračné korene. Očividne horšia je v tomto smere situácia v západnej časti krajiny, kde žije oveľa väčší počet ľudí s migračnými koreňmi. V tejto časti krajiny tvoria nezamestnaní s migračnými koreňmi takmer presnú polovicu (49,5 %).

    Najvyššie zastúpenie týchto osôb medzi nezamestnanými má Hesensko (57,7 %), ďalej Hamburg (56,2 %) a Brémy (55,1 %). Naopak, vo východnej časti krajiny nedosahuje zastúpenie ľudí s migračnými koreňmi medzi nezamestnanými v priemere ani 20 percent. Pritom nezamestnanosť všeobecne je od opätovného spojenia Nemecka pred štvrťstoročím trvalo vyššia v bývalom východnom Nemecku, kde však žije oveľa menej migrantov.

    Situácia sa podľa údajov Spolkového úradu práce zhoršuje najmä od roku 2013, keď ľudia s migračnými koreňmi tvorili medzi nezamestnanými 36 %. Nárast o sedem percent za taký krátky čas je skutočne značný na pomery každej krajiny. „Podiel osôb s migračnými koreňmi medzi nezamestnanými od 80. rokov stúpa, čo je spôsobené prudkým nárastom počtu migrantov, zatiaľ čo počet rodených Nemcov sa, naopak, zmenšuje,“ konštatuje Die Welt.

    Počet rodených Nemcov sa podľa dostupných štatistík do konca roku 2015 znížil na 64 miliónov, ale počet migrantov sa, naopak, zvýšil o pätinu. A to ešte nie sú pripravené štatistiky z minulého roka, ktoré budú k dispozícii ku koncu roka 2017. Ako jeden príklad za všetky uvádza nemecký denník mesto Frankfurt nad Mohanom. „Podľa údajov z roku 2015 tu tvorí populácia s migračnými koreňmi už 51 %. Medzi osobami nad 65 rokov veku je to síce len tretina, ale medzi deťmi mladšími ako 15 rokov už dokonca 69 %.“

    Avšak aj medzi migrantmi panujú veľké rozdiely a ich šance uplatniť sa na nemeckom trhu práce vždy záležia na konkrétnej krajine pôvodu. Ukazujú to údaje Spolkového štatistického úradu získané od respondentov vo veku od 25 do 35 rokov. „Zatiaľ čo 88 % migrantov s čínskymi koreňmi má vysokoškolský diplom, u Turkov je to len 16 %. Rozdiely sa potom nájdu aj medzi európskymi migrantmi. Mladí Francúzi dosiahnu príjem v priemere 2 622 eur mesačne, ale Bulhari len asi 1 352 eur,“ píše Die Welt.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -