Blair presadzuje zlatú strednú cestu

    0
    Tony Blair (Autor: TASR)

    Zvolenie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona dostalo na program rokovaní reformu EÚ, vďaka čomu by sa podľa Blaira Spojené kráľovstvo a Únia mohli „stretnúť uprostred“ a dosiahnuť dohodu, ktorá by udržala Britániu na jednotnom trhu EÚ, najväčšej obchodnej zóne na svete, píše agentúra Reuters.

    „Európski lídri, aspoň z mojich rozhovorov, sú ochotní zvážiť zmeny, ktoré by vyhoveli Británii, a to aj v súvislosti so slobodou pohybu,“ uviedol Blair v článku, ktorý zverejnil jeho Inštitút pre globálnu zmenu.

    „Pri nesúhlase s voľným pohybom ľudí, keď to rozanalyzujete, existujú rôzne nuansy. Francúzi a Nemci majú niektoré obavy spoločné s Britmi, najmä ohľadom imigrácie, a urobili by kompromis v slobode pohybu,“ tvrdí labouristický expremiér.

    Vyjadrenia Blaira sú v rozpore s rokovacou pozíciou EÚ, ktorá zdôrazňuje, že z výhod členstva v jednotnom trhu EÚ si nemožno „vyberať čerešničky“ bez akceptovania voľného pohybu pracovníkov z Únie.

    Blair kritizoval, že Konzervatívna strana premiérky Theresy Mayovej i hlavná opozičná Labouristická strana si zaumienili vystúpiť z jednotného trhu, a to bez preskúmania alternatív.

    „Ak zvážime, čo je v stávke a čo sa každý deň dozvedáme o nákladoch brexitu, ako môže byť správne zámerne vylúčiť z rokovaní možnosť takého kompromisu medzi Britániou a Európou, aby Británia ostala v zreformovanej Európe?“ pýta sa expremiér.

    Blair bol predsedom britskej vlády desať rokov do roku 2007. Presadzoval vstup svojej krajiny do eurozóny a argumentoval, že Británia by mala zaujímať vedúcu pozíciu v EÚ namiesto toho, aby z nej vystupovala.

    - Reklama -