Nezadlžujte sa pre dovolenky nad svoje finančné možnosti, varuje komora exekútorov

    0
    Ilustračné foto, ostrov Santorini (Autor: TASR)

    Dovolenka podľa jej slov pominie, ale záväzky ostanú a bude ich treba zaplatiť. „Zadlžovanie bez zohľadnenia svojej reálnej schopnosti splácať úvery môže potom viesť až k exekúcii,“ upozornila. Na zadlžovanie domácností už podľa nej viackrát upozornila aj Národná banka Slovenska.

    Rast úverov domácností bol totiž vlani najrýchlejší v Európskej únii, pričom rodiny majú málo úspor v porovnaní s dlhmi. „Preto by pri výbere dovolenky malo platiť staré slovenské príslovie – každý sa môže prikrývať len takou perinou, na akú má,“ dodala Kolesárová.

    Z hľadiska osobnej finančnej bezpečnosti by si preto mali ľudia podľa nej dopriať len takú dovolenku, ktorá zodpovedá ich finančným možnostiam a ktorú vedia zaplatiť zo svojich úspor. „Je lepšie siahnuť po lacnejšej forme oddychu, ako sa neuvážene zadlžiť,“ doplnila.

    Slovenská komora exekútorov pritom podľa Kolesárovej v rámci svojho programu Bližšie k ľuďom dlhodobo vyvíja vlastné informačné a vzdelávacie aktivity a upozorňuje ľudí na možné riziká, ktoré neskôr vedú až k exekúcii. „Osobám, ktoré sa v exekúcii ocitli, poskytuje komora bezplatné poradenstvo, aby náročnú životnú situáciu zvládli s čo najmenšími problémami,“ uviedla. 

    - Reklama -