Čína podala oficiálny protest proti USA, Nemecku, Francúzsku a OSN. Pozrite sa, čo je za tým

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    “Každá krajina by si mala byť vedomá toho, čo hovorí a kto to hovorí, preto sme proti týmto krajinám podali oficiálny protest,” uviedol na dnešnom brífingu v Pekingu hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang.

    Podľa neho Čína podala protest okrem iného proti Spojeným štátom, Francúzsku, Nemecku a OSN.

    Spojené štáty vyzvali čínsku vládu na prepustenie disidentovej vdovy Liou Sia, ktorá je v domácom väzení od roku 2010.

    Nemecko vyjadril poľutovanie nad tým, že Peking ignoroval jeho ponuku na liečbu Liou Siao-poa.

    Komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn povedal, že Liu Siao-po “bol uväznený za svoje presvedčenie”.

    Liou Siao-po bol medzinárodne známy autor a aktivista, ktorý vyzýval na politické reformy a ukončenie vlády jednej strany v Číne. V roku 2009 ho odsúdili na 11 rokov väzenia za podnecovanie protištátnej činnosti. Dopustiť sa ho mal, keď sa zapojil do prípravy textu Charty 08 žiadajúcej rozsiahle politické zmeny v krajine.

    V decembri 2010 mu nórsky Nobelov výbor udelil Nobelovu cenu za mier za desaťročia boja za ľudské práva v Číne. Peking následne zmrazil diplomatické vzťahy s Nórskom a obnovil ich až vlani v decembri.

    Do nemocnice v Šen-jangu previezli Lioua z väzenia po tom, ako mu v máji tohto roka diagnostikovali rakovinu pečene v pokročilom štádiu. Jeho príbuzní a priatelia, ako aj vlády iných krajín a rôzne organizácie žiadali neúspešne čínsku vládu, aby mu umožnila liečbu v zahraničí.

    - Reklama -