Nechajte dvere Balkánu otvorené, vyzýva taliansky premiér. Inak sa vraj stane niečo, z čoho bude mať Brusel poriadne vrásky na čele

    0
    Paolo Gentiloni (Autor: TASR)

    Gentiloni ďalej uviedol, že rozšírenie EÚ “nie je za rohom”, napriek tomu musí byť konkrétnou možnosťou pre ašpirantské krajiny Albánsko, Bosnu, Kosovo, Macedónsko, Čiernu Horu a Srbsko.

    Taliansky premiér sa tak vyjadril v Terste na záver štvrtého summitu EÚ s krajinami západného Balkánu.

    Podľa neho Taliansko a Nemecko, najväčší regionálni obchodní partneri, nemôžu dovoliť iným zaplniť prázdno, ktoré by sa vytvorilo, ak by Únia ostala uzavretá pre nových členov.

    Záujem EÚ na posilňovaní vzťahov s krajinami západného Balkánu vyvolali tiež správy o zvyšujúcom sa vplyve Ruska v regióne, ktorý Moskva považuje za svoju tradičnú záujmovú sféru.

    Agentúra AP pripomína, že ruské snahy sú najviac viditeľné v Srbsku, s ktorým Moskva posilňuje svoje hospodárske a vojenské vzťahy. Srbsko ostáva posledným zostávajúcim spojencom Ruska po tom, ako sa Čierna Hora obrátila k Západu a vstúpila v tomto roku do NATO.

    Lídri EÚ a ich kolegovia zo západného Balkánu taktiež naliehali na pokračovanie v ekonomickej integrácii – a to aj v čase problémov Únie s migráciou, brexitom a bezpečnosťou.

    - Reklama -