Francúzsko zlyháva v prístupe k migrantom, priznáva premiér a predstavuje nový plán

    0
    Migranti pred stanicou metra Stalingrad v Paríži (Autor: TASR)

    Paríž podľa neho plánuje výrazne urýchliť spracúvanie žiadostí o azyl a pristúpiť k systematickému vyhosťovaniu neúspešných žiadateľov. Zároveň by sa mali zlepšiť podmienky pre utečencov čakajúcich na rozhodnutie o azyle.

    Philippe sa pred novinármi vyjadril, že Francúzsko zlyháva v prístupe k migrantom, pokiaľ ide o dodržiavanie humanitárnych zásad, ale takisto aj pri plnení rozhodnutí o vyhostení osôb, ktorých nárok na pobyt nebol uznaný. Z celkove 91.000 ilegálnych migrantov zadržaných vlani na francúzskom území podľa neho dostalo príkaz odísť len 31.000, zatiaľ čo krajinu ich skutočne opustilo menej ako 25.000.

    Podľa premiéra sa očakáva, že “zvýšený migračný tlak bude pretrvávať, pokiaľ sa berú do úvahy príčiny, ktoré ho vysvetľujú, teda chudoba, bieda spôsobená klimatickou zmenou, politická nestabilita v Afrike a určitých severoafrických krajinách a… mafii podobné siete využívajúce túto biedu”.

    Neúspešní žiadatelia o azyl sa budú musieť “systematicky podrobovať odsunu hneď po tom, ako boli ich žiadosti zamietnuté”, pričom bude využívaný systém automatického upozorňovania. Vláda zároveň pristúpi k zlepšovaniu podmienok pre žiadateľov o azyl, ako aj prijatých utečencov, a to vytvorením nových ubytovacích kapacít či zdvojnásobení rozsahu poskytovaných kurzov francúzštiny, dodal Philippe.

    - Reklama -