ĽS NS rozširuje vlakové hliadky. Železnice na nich páky nemajú. Chlapci od Kotlebu hrajú mediálnu hru, znie od Žitňanskej

    0
    Vlaková hliadka ĽS NS (Autor: Ľudová strana Naše Slovensko)
    Kým ĽS NS hlása dobré výsledky svojich vlakových hliadok, časť spoločnosti kritizuje túto aktivitu ako snahu o nahradenie polície. S tým však kotlebovci nesúhlasia a tvrdia, že prítomnosť chlapov v zelených tričkách vo vagónoch je len preventívna a údajne často stačí na to, aby na tratiach, kde vznikali konflikty s asociálmi, nastal poriadok. 
     
    Pred pár dňami Ľudová strana NS na oficiálnej stránke oznámila, že spustila začiatkom júla tohto roka ďalšie hliadky. Aj tentokrát v podtatranskej oblasti. „Funguje pravidelná hliadka našej strany na trati Krompachy – Poprad – Liptovský Mikuláš,“ píše v správe poslanec a predseda Prešovského krajského klubu ĽS NS Milan Mazurek. 
     
    Podľa Mazureka si nové hliadky na tratiach slovenských železníc vypýtali samotní ľudia, ktorí sú vraj s doterajším pôsobením kotlebovcov spokojní. Muži v zelených tričkách ĽS NS pritom nesmú zasahovať, ale ako každý občan majú právo, či dokonca povinnosť zasiahnuť v prípade, že sú svedkami nejakého trestného činu a následne privolať políciu. 
     
    „Na východnom Slovensku, ktoré je sužované neustálym terorom nebezpečných asociálov, sme za rok práce na trati Poprad – Stará Ľubovňa dosiahli úžasné výsledky. V prítomnosti našej hliadky sa asociáli správajú slušne, sedia ticho a pre svoje okolie nepredstavujú nijaké nebezpečenstvo,“ tvrdí Mazurek o nových hliadkach

    Ľudia sú za hliadky vraj vďační

    Zaujímavé je, že hliadky ĽS NS sa rozšírili na nové úseky železníc aj napriek tomu, že začiatkom roka začal platiť na tratiach Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) nový prepravný poriadok. Ten však nemôže zabrániť nikomu v tom, aby sa s platným cestovným dokladom vozil vo vlaku, ak nijako nezasahuje do práv ostatných cestujúcich. 
     
    Poslanec a hovorca ĽS NS Milan Uhrík pre Parlamentné listy uviedol, že odozva na hliadky bola od ľudí mimoriadne pozitívna. „Bezpečnosť vo vlakoch je citeľne iná, ako keď tam hliadka nie je. Asociáli si uvedomujú, že naši chlapci ich nenechajú vyskakovať a dajú na nich pozor. Bežní ľudia aj radoví policajti mimo služby hovoria, že sú radi, že chodíme,“ povedal Uhrík. 
     
    Zasahovať proti prípadným priestupkom či zločinom smie iba polícia, ale hovorca Ľudovej strany Naše Slovensko pripomína, že každý občan Slovenskej republiky má právo a dokonca povinnosť zabrániť zločinu, ak je jeho svedkom a nezáleží na tom, či ide o člena nejakej hliadky, alebo nie. Privolanie polície je pritom podľa poslanca ĽS NS samozrejmosťou aj v prípade ich hliadok. 

    Z vlaku ich len tak vykázať nemôžu

    V drvivej väčšine prípadov podľa Milana Uhríka stačí prítomnosť ľudí z hliadok na tratiach, kde boli v minulosti hlásené problémy so správaním sa niektorých cestujúcich. „Bolo už zopár konfliktných situácií, ale vždy bola privolaná polícia, pretože naše hliadky postupujú vždy podľa zákona,“ dodáva Uhrík pre PL. 
     
    To, že hliadky postupujú podľa zákona, im umožňuje pôsobiť na tratiach už vyše roka bez toho, aby ich niekto z vlakov vykázal. Na to nemá nikto právo, keďže hliadky majú platné celoročné, prenosné, cestovné lístky. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) však pohyb dobrovoľných hliadok kotlebovcov vo vlakoch monitoruje. 
    „Sme pripravení okamžite iniciatívne zasiahnuť a prípadne riešiť aj s políciou, ak bude niekto aktívne propagovať politickú stranu či hnutie, svojvoľne vykonávať dohľad nad verejným poriadkom, upozorňovať alebo inak obťažovať ostatných cestujúcich,“ odpovedal hovorca a riaditeľ odboru komunikácie ZSSK Tomáš Kováč na otázku Parlamentných listov. 
     
    Skupinky v zelených tričkách s logom Kotlebovej strany by mohli z vlakov vykázať, ak by konali protiprávne. „Aj preto žiadame cestujúcich, aby vlakvedúcim hlásili akékoľvek obťažovanie alebo nezákonné konanie. Za oblečenie či prechádzanie sa vo vlaku však žiadneho cestujúceho s platným cestovným dokladom vylúčiť z prepravy nemôžeme, bolo by to protizákonné. Tento rok neevidujeme žiadne sťažnosti na neoprávnené zásahy tzv. hliadok,“ píše Kováč v stanovisku pre PL. 

    Nič nemôžu…

    Vo veci rozširovania vlakových hliadok ĽS NS na niektorých tratiach slovenských železníc sme oslovili aj ministerstvo spravodlivosti. Na stanovisku šéfky rezortu justície Lucie Žitňanskej sa však podľa hovorcu Petra Bublu nič nemení. 
     
    „Chlapci od Kotlebu veľmi dobre vedia, že nič nemôžu. Hrajú mediálnu hru, v rámci ktorej sa tvária, že hliadkujú. Ale treba povedať, že nič nemôžu, pretože sa len vozia vo vlakoch. V každom prípade, pokiaľ ide o uplatňovanie zákona, na to je tu polícia a železničná spoločnosť,“ vyhlásila už dávnejšie ministerka Žitňanská. 
     
    Hliadky sa svojich aktivít v blízkej budúcnosti vzdať nemienia, práve naopak. Plánujú v rámci možností ich ďalšie rozširovanie. „Naším konečným cieľom nie je boj proti kriminalite, ten prináleží polícii. Naším konečným cieľom je prinútiť vládu, aby sa začala problémom kriminality vo vlakoch zaoberať, pretože jedna vec sú štatistiky niekde v Bratislave a iná je realita vo vlaku niekde pri Krompachoch,“ upresnil poslanec ĽS NS Milan Uhrík pre PL. 
     
    Hliadky teda budú fungovať na slovenských tratiach aj naďalej. Zakročiť by proti nim mohla ZSSK len v prípade, že by porušovali prepravný poriadok, nedávno aktualizovaný práve pre hliadky v zelených tričkách. K tomu však zatiaľ nedošlo. 
     
    - Reklama -