VIDEO Máte veľa detí? Tak sa nedivte, že ste chudobní. Macronovo faux pas spôsobilo rozruch na internete

    0
    Francúzsky prezidentský kandidát Emmanuel Macron a jeho manželka Brigitte (Autor: TASR)

    Počas summitu G20 v Hamburgu sa na Macrona na tlačovej konferencii obrátil novinár z Pobrežia Slonoviny a spýtal sa ho, prečo Afrika nedostala obdobu Marshallovho plánu, prostredníctvom ktorého naliali Spojené štáty do druhou svetovou vojnou zničenej Európy masívny objem ekonomickej pomoci.

    Macron, ako uvádza Vox, odpovedal vyše trojminútovým monológom. A v ňom vraj urobil niekoľko politických prechmatov, ktoré sa v dnešnom svete sociálnych sietí a politickej korektnosti neodpúšťajú. Marshallov plán bol podľa jeho slov plánom na rekonštrukciu, zatiaľ čo súčasná Afrika má iné problémy, konkrétne „civilizačné“.

    Spomenul totiž „civilizačné problémy“ Afriky a to podľa mnohých nepriamo implikuje, že Európa má odlišnú a možno aj lepšiu civilizáciu ako Afrika, čo už podľa súčasných kritérií zaváňa rasizmom.

    Ale to vraj ešte nebolo všetko. Macron pokračoval a povedal, že jedným z kľúčových problémov Afriky je aj fakt, že tam existujú miesta, kde ženy ešte stále mávajú „sedem alebo osem“ detí. A taká pôrodnosť podľa Macrona pôsobí ako destabilizačný faktor. Macronovo „nešťastie“ dovŕšili šikovní používatelia moderných technológií, ktorí jeho prejav zostrihali do 28 sekúnd a video zverejnili na internete. To následne vyvolalo na sociálnych sieťach poriadny rozruch.

    „Výzvy Afriky sú úplne odlišné. Majú civilizačný ráz. Aké sú problémy Afriky? Zlyhávajúce štáty, komplexné prechody k demokracii, demografické zmeny,“ hovorí Macron v zostrihanom videu. Podľa Macrona by Afrike mohol výrazne pomôcť aj „demografický prechod“, teda premena pôrodnosti na západné štandardy. Krajinu, kde sa pôrodnosť drží na ôsmich deťoch na ženu, potom podľa Macrona nestabilizuje vôbec nič, aj keby ste sa v nej rozhodli investovať miliardy eur. Podľa Macrona tak musí mať pomoc pre Afriku celkom iný charakter a musí vzniknúť podľa jej potrieb a v spolupráci s africkými vodcami.

    Ľudia však na Macronove slová reagovali, a to najviac na sociálnych sieťach. Nad tým, prečo Macron použil slovo „civilizačný“, sa pozastavil aj web Vox. Čo má, preboha, slovo „civilizačný“ spoločné s ekonomickými problémami, zamýšľa sa. Macron podľa servera naozaj zvolil nesprávne slová a slovné obraty. Tie sú podľa servera rasistické.

    autor: jok

    - Reklama -