Úrad vlády utajuje prieskum za 1,3 milióna eur. Jedna hodina práce mala stáť 100 eur, upozorňuje Remišová

    0
    Veronika Remišová (Autor: TASR)

    Už niekoľkokrát sme predložili do parlamentu novelu infozákona, ktorá by všetkým štátnym inštitúciám ukladala povinnosť zverejňovať analýzy a prieskumy, ako aj všetky materiály vypracované z peňazí daňových poplatníkov.

    Toto je jeden z mnohých prípadov, kedy Ficova vláda zatajuje dôležitý materiál. Podobne to bolo aj s analýzou pri bratislavskom obchvate, ktorú vláda dlho odmietala zverejniť. Pod tlakom verejnosti ho zverejnila a ukázalo sa, že obchvat Bratislavy bol predražený o miliardu eur. A žiaľ, takéto prípady poznáme aj na úrovni samosprávy.

    Občania Slovenska musia mať možnosť skontrolovať, čo za ich peniaze robí vláda, alebo súkromné firmy.

    Táto súkromná firma sa síce odvoláva na autorský zákon, ale firmy, ktoré chcú obchodovať so štátom, musia zniesť väčšiu mieru mieru otvorenosti, ako je to v súkromnom sektore, keďže tieto zákazky sú platené z daní ľudí.

    Navyše, Úrad vlády uvádza, že utajovaný prieskum stál 1,3 milióna eur, a že firma na ňom odpracovala 13 tisíc hodín. Jedna hodina ich práce teda v prepočte stála 100 eur. Som zvedavá, ako utajenie tohto mimoriadne drahého prieskumu pán Fico vysvetlí ľuďom, ktorí robia vo fabrikách za 3 eur na hodinu.

    Dôrazne žiadame vládu, aby tento materiál bezodkladne sprístupnila verejnosti.

    - Reklama -