USA nás tlačia do jadrovej vojny, píše severokórejský denník

    0
    Juhokórejské jednotky na hraniciach s KĽDR (Autor: SITA)

    Severná Kórea obvinila USA a Južnú Kóreu, že tlačia región na križovatku jadrovej vojny. Pchjongjang sa tak vyjadril po tom, čo Spojené štáty ako ukážku svojej sily nasadili v regióne v blízkosti kórejskej hranice dva svoje bombardéry, informuje Independent.

    Americké lietadlá spolu s juhokórejskými stíhačkami absolvovali ostré vojenské cvičenie v tréningovom pásme v Južnej Kórei neďaleko hranice s KĽDR, počas ktorého zhadzovali 900 kilogramov vážiace bomby a trénovali aj ostré streľby. Takéto ostré cvičenie pritom nie je vôbec bežné.

    V severokórejskom štátnom denníku Rodong Sinmun bol zverejnený článok, ktorý hovorí o vojenskom cvičení Spojených štátov ako o zámernej provokácii. Spojené štáty s nebezpečnou vojenskou provokáciou tlačia nebezpečenstvo jadrovej vojny na polostrove na križovatku,“ napísal denník. Článok opísal americké cvičenia ako nebezpečnú vojenskú predohru bojovníkov, ktorí sa snažia zapáliť poistku jadrovej vojny na polostrove“.

    Malý nesprávny výrok alebo chyba môže okamžite viesť k začiatku jadrovej vojny, ktorá nevyhnutne povedie k ďalšej svetovej vojne,“ píše sa ďalej v článku. Tento článok odôvodnil aj testy zbraní v Severnej Kórei ako legitímne a opodstatnené opatrenia“ v súvislosti so zvyšujúcimi sa hrozbami jadrovej vojny“ proti Pchjongjangu zo strany Washingtonu.

    Polostrov v dlhodobom napätí

    Donald Trump a Kim Čong-un si už niekoľko mesiacov vymieňajú nepriateľskú rétoriku. Napätie na Kórejskom polostrove sa pôvodne zvýšilo po tom, čo Severná Kórea otestovala medzikontinentálnu balistickú strelu, o ktorej sa predpokladalo, že bude schopná zasiahnuť ciele dokonca až na Aljaške.

    KĽDR, ktorá má zákaz testovať alebo rozvíjať rakety podľa rezolúcií OSN, pracuje na vývoji jadrovej medzikontinentálnej balistickej strely schopnej zasiahnuť USA, pričom ignoruje opakované varovania medzinárodného spoločenstva.

    Americkí vojenskí predstavitelia opísali svoje vojenské cvičenie ako obrannú ukážku sily a jednoty, ktorou preukázali záväzok Spojených štátov voči svojim spojencom“. Americká agentúra protiraketovej obrany zároveň vyhlásila, že čoskoro otestuje na Aljaške nový systém proti balistickým raketám.

    Juhokórejský hovorca leteckých síl povedal, že cvičenie bolo odpoveďou na sériu balistických rakiet testovaných Severnou Kóreou.

    - Reklama -